15. Januar 2018

 

Svako godišnje doba sa sobom nosi blagodati koje ne postoje u drugom godišnjem dobu, koje je svojstveno samo njemu. Kratkoću dana i dužinu noći imamo samo u zimskom periodu. Iako su,  mozda, na prvi pogled primamljiviji dugi ljetnji dani, noći su jako kratke, i nerijetko se desi da nas ljepota ljetnjeg dana zanese da noći i ne osjetimo kako brzo prođu, te na taj način izostavljajući ibadete poput noćnog namaza i učenja Kur’ana zbog kratkoće noći.

Blagodati zimskog perioda  su posebne za onoga ko je osjetio slast ibadeta u njoj. Ashabi, r.a., bi se radovali dolasku zime, jer su oni uz Poslanika, a.s., najbolje poznavali vrijednost zimskih dana i noci.

Ibn Mes’ud, r.a., kaže: „Dobro došla, zimo, u tebi se spuštaju blagoslovi: noći koje su duge za klanjanje noćnog namaza i dani koji su kratki za post.“

Zima je godišnje doba kojim je Allah, dž.š., ukazao nemjerenu milost Svojim robovima. Dao nam je  da nas podsjeti  da nakon nje dolazi proljeće u kojem se sve iznova budi, rađa se, da je i čovjekov život satkan od ’perioda’  koji se smenjuju. Poslije poteškoće dolazi olakšanje, poslije bolesti ozdravljenje, poslije siromaštva nafaka, a poslije tuge i brige dolazi izlaz. Jer, takav je Allahov, dž.š., zakon: „Ta, zaista,  s mukom je i last, zaista, s mukom je i last.“

Poslanik, a.s., u hadisu koji je zabilježio imam Bejheki od Ebu Seida el Hudrija, kaže:“Zima je proljeće za vjernika.

Imam Redžeb je rekao: Zima je proljeće za vjernika jer u njoj rađaju  bašče pobožnosti i otvaraju se mejdani natjecanja u ibadetima i bude se želje pobožnih da predaju svoja srce baščama lahkih i ukusnih plodova koji rađaju iz posta, koji neće isušiti usta postača, i noćnog namaza koji neće uskratiti san svome pradaniku.“

Poslanik, a.s., je rekao:“Post tokom zime nalik je ratnom plijenu osvojen bez borbe“  hadis bilježe imam Ahmed u Musnedu i Tirmizi u svom Sunenu.

Ebu Hurejre, r.a., govorio je: „Želite li da vas uputim na ratni plijen osvjen bez borbe?“  kada bi prisutni potvrdno odgovorili , on bi rekao: „Post u zimskim danima i noćni namaz u njenim noćima.“ Omer, r.a., rekao je: „Zima je plijen pobožnih.“ Također se prenosi da je Omer, r.a., rekao: „Zima je lahka zarada za vjernika.

A Hasan el-Basri bi govorio: „Zima je najbolje godišnje doba za vjernika, noći su joj duge za namaz, a dani kratki za post.“

Svi ovi hadisi voljenog Poslanika, a.s.,  i predaje čestitih generacija nam ukazuju na važnost zimskih dana i noći  i dobro djelo, nagrada, koja  se može dobiti bez velikog ulaganja i teškoće. Nastojmo da postignemo zadovoljstvo Milostivog, njegov oprost i milost u dugim zimskim noćima.

 

Autor: Selma Džemić

Facebook Comments

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles