27. Maj 2017

Brojni su prolaznici, građani Novog Pazara, koji kada prođu pored zgrade FIS-a, iz dana u dan neprestano govore Masallah. Svaki dan se vidi nešto novo, ova činjenica je dala inspiraciju nama studentima da što bolje razmišljamo zahvaljujući vjerskim vođama, politički i kulturnim. Više Fakultet nema četiri strane nego osam koje idu prema nebu.

Zgrada FISa ogledalo grada

U FIS-u se svakodnevno izvodi na desetine predavanja na kojima profesori sa novim temama duhovno hrane studente za nove islamske i znanstvene i društvene  izazove.

Sve te činjenice su kod mene otvarale nove vidike ka svijetu, vidici i znanje sa kojim sam krenuo iz malog Bihora u veliki svijet kod mene su se povećavali iz dana u dan zahvaljujući vrelu znanja zvanom Fakultet za islamske studije.

Ta nova znanja doprinose da mnogo čvršće idem u duhovni svijet islama i životna iskušenja dunjaluka. A za sve to potreban je objekat i prostorije u kojima buduće generacije našeg umeta stiču osnovna znanja o vjeri.

Na samom ulazu u zgradi Fakulteta za islamske studije nalazi se knjižara koja svojim ambijentom svakom posjetiocu daje na znanje da je ovo mjesto gdje vlada knjiga i nauka.

 

U izgradnji je izvanredna biblioteka, tu je i jedan od najlepših  amfiteatara na balkanu, učionice i sale za diskusije. Više nema potrebe da studenti budu na hodnike, sada možemo komotno čekati profesora u učionici.

Kruna ove zgrade su njena kubad

Jedan starina reče u Novom Pazaru je ove godine došlo lijepo zeleno lišće na granama drveća i prelijepi krov Fakulteta za islamske studije, jer dosta nam je ovih krovova koji prave kuće po ugledu na šajkače, reče ovaj starina.                                                                             

Autor:  Sait Ličina                                                                                                              

                                                                                                                                                                                                                                                       

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles