18. Juni 2018

Резултат слика за bnv bosanski jezik

Učenici osmog razreda danas su, u okviru male mature, polagali test iz srpskog, odnosno bosanskog – maternjeg jezika.

Što se tiče testa iz srpskog jezika sudeći po onome što su rekla djeca, današnja provjera znanja nije bila teška. Test nije bio komplikovan, nije bilo “koski”, a budućim srednjoškolcima najteže su pala pitanja 17, 18, 19 i 20.

Kada je u pitanju test iz bosanskog jezika tu je situacija drugačija. Test je bio dosta komplikovaniji za buduće srednjoškolce.

Test je urađen amaterski i sa velikim propustima, navode zabrinuti roditelji, jer postoje greške u rješenjima i razumijevanju testa za preko deset pitanja i u ovom slučaju je vrlo vjerovatno da djeca mogu biti oštećena i da im neće biti priznati odgovori. 

Također, ostavlja se mnogo prostora za greške oni koji pregledavaju testove. Pregledači su nezadovoljni jer im ključ rješenja za test bosanskog jezika pristiže svakih pola sata! 

Kada se pogledaju greške u ključu rješenja jasno je da su ovaj test uradila potpuno nestručna lica.

Đaci i roditelji strahuju da im zbog amaterizma ljudi iz BNV-a rezultati ne budu dobri i da se to može odraziti na njih i željene srednje škole. Ovim propustom je ugrožena cijela jedna generacija polaznika nastave na bosanskom jeziku.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles