22. August 2017

U Bijelom Polju u toku je rekonstrukcija gradskog trga, koja je juče zaustavljena nakon što je, prilikom izvođenja radova za atmosfersku kanalizaciju u dijelu ulice 3. januara, pronađen nepoznati ljudski skelet, pišu Dnevne novine.

 

Predstavnik izvođača radova firme “Unipred” Dragoljub Vasić potvrdio je Dnevnim novinama da je pronađen kostur čovjeka, nakon čega je obaviještena policija, koja je ubrzo izašla na lice mjesta i obavila potrebne službene radnje.

“Na pronađeni kostur ponovo je vraćena zemlja, jer nadležni treba da ustanove da li na tom mjestu ima još ljudskih skeleta. Dok se zvanično ne dobije potvrda da se radovi mogu nastaviti na tom potezu posao se nesmetano odvija na ostalim lokacijama. Policija je juče izvršila uviđaj ubrzo nakon što smo pronašli skelet”, kazao je Vasić.

U bjelopoljskom Osnovnom tužilaštvu Dnevnim novinama je rečeno da još nijesu dobili zvaničan dokument o pronalasku skeleta.

“Kada dobijemo zvaničan dokument, postupićemo u okviru nadležnosti”, rečeno je kratko u Tužilaštvu.

Iz Opštinskog odbora Bošnjačke stranke ističu da je jedino klub te partije u lokalnom parlamentu ukazivao da se ovo može desiti.

Iz bjelopoljskog Odbora islamske zajednice kazali su za Dnevne novine da je na tom prostoru ranije postojala džamija i mezarje.

“Istorijski dokumenti potvrđuju da je na gradskom Trgu, gdje je spomenik palim borcima, postojala ‘hadži hanumina džamija i medresa’, a notorna je činjenica da je ova, kao i svaka džamija, posjedovala svoj harem-dvorište sa mezarlucima i grobljem. Devastacija tog prostora započeta je tokom Drugog svjetskog rata, završena nakon rata, a islamska zajednica polaže pravo na to zemljište. Istorijske činjenice nas obavezuju da povedemo brigu o tom zemljištu koje je bilo vakuf – svetinja i od kojeg nemamo pravo da se odreknemo”, kazao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Enis ef. Burdžović.

On je povodom pronalaska ljudskog skeleta, prilikom radova na rekonstrukciji gradskog trga, ponovio da nije u pitanju hiljadugodišnja legenda već realnost koja je zbrisana sa lica zemlje prije manje od jednog vijeka.

“Pretpostavljamo, ako istraživanje pokaže da se radi o skeletnim ostacima ranijeg datuma, da se radi o posmrtnim ostacima muslimana pokopanih u haremu Hadži Danušine džamije. U tom slučaju potvrđuje se ono na čemu godinama insistiramo, da se radi o devastiranom i otetom vakufskom zemljištu pomenute džamije i groblja”, kazao je ef. Burdžović.

U ime Medžlisa, apelovao je na nadležne da se izvrši širi zakop i istraži da li se radi o ostacima zatrpanog muslimanskog groblja.

“Na dostojanstven način trebaju se tretirati posmrtni ostaci, jer će kosti progoniti one koji ih negiraju”, poručio je glavni imam Burdžović.

Britanci greškom bombardovali Bijelo Polje i porušili džamiju

Prema istorijskim podacima, 19. novembra 1944. godine saveznički avioni su bombardovali Bijelo Polje, kada je stradalo 156 civila i boraca NOR-a, dok je više stotina povrijeđeno.

Britanci, čiji su avioni bombardovali grad pod Obrovom, pravdali su se greškom, jer su navodno trebali da “gađaju” njemačke snage u Prijepolju.

Tom prilikom porušena je i džamija u centru Bijelog Polja, umjesto koje je kasnije podignut Spomenik palim borcima NOR-a.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles