13. Septembar 2017

Znate li koje je najprodavanije piće u Palestini? Vjerovali ili ne, radi se o Coca Coli koja otvoreno stoji na strani izraelskog okupatora i donira mu novac kojim se kupuje oružje kojim se ubijaju ti isti Palestinci!

Coca Cola u Palestini iz godine u godinu ruši rekorde po prodaji. Kompanija National Beverage Company (NBC) već sedamnaest godina snabdijeva tržište Palestine i susjednih zemalja, te su ponosni sa godišnjom zaradom od preko 100 miliona dolara! Udio Coca Cole na palestinskom tržištu sokova iznosi nevjerovatnih 86 posto, a ova kompanija upošljava mnoge Palestince koji rade u punionicama i distribucionim centrima. Ostatak tržišta pokriva konkurentska kompanija Pepsi koji od 1962. godine ima otvorenu fabriku u Gazi.

„Danas Coca Cola zapošljava preko 400 uposlenika u tri palestinske punionice u Ramallahu, Jerichu i Tulkaremu. Posjedujemo i sedam distribucionih centara, a od našeg poslovanja se izdržava dodatnih 4000 palestinskih porodica putem lanca pridaje. Mi smo ponosni što smo treći po veličini poslodavac u Palestini i peti po veličini investitor“, stoji na zvaničnom portalu palestinskog ogranka Coca Cole.

Prošle godine, tokom izraelske agresije na Gazu, jedan projektil je pogodio distribucioni centar Coca Cole smješten u Gazi, uništivši više od 20 hiljada paleta ovog pića. Ipak, to nije obeshrabrilo Palestince da nastave s prodajom i kupovinom ovog pića.

„Posao u Palestini nije za one slabog srca“, kaže Zahi Khouri, jedan od trojice Palestinaca koji su pokrenuli proizvodnju Coca Cole na područje Palestine. „Svako ratno područje nudi mnoge mogućnosti, i mi ih moramo iskoristiti.“

S postrojenjima na Zapadnoj Obali, uključujući punionice u Ramallahu, Jerichu i Tulkaremu, Khouri ističe da se suočava s brojnim problemima u distribuciji zbog restrikcija koje su nametnute na proment robe i usluga. „Imamo problem s zapošljavanjem ljudi iz inostranstva, koji posjeduju strane pasoše. Imamo problem i s uvozom sirovina. Uvozimo iste stvari kao i Coca Cola Israel, ali naši naš proizvod mora znatno duže čekati na carini od izraelske Coca Cole.“

Ipak, Khori ponosno ukazuje luksuzno sjedište kompanije u Ramallahu, ukrašeno s ogromnom bocom Coca Cole visokom preko dvanaest metara. Naglašava da će poslovanje u budućnosti ići još bolje jer je odmah nakon okončanja posljednje izraelske agresije na Gazu, upravo u tom gradu započela s izgradnjom nova, četvrta po redu fabrika Coca Cole na palestinskoj zemlji.

(Saff)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

ŽALOSNO – Coca Cola je najprodavanije piće u Palestini!

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles