2. Februar 2017

aleksandar vucic foto printskrin 1486056340 1095811

Srbija, Kosovo – Premijer Srbije Aleksandar Vučić, obratio se novinarima poslije završetka sastanka sa liderima Srba sa KiM i saopštio da je sada najvažnije da se sačuva mir i stabilnost.

Želim da kažem da smo imali teške razgovore u kojima je s prihvatili sve. Biću uskoro da spreman da građanima Srbije kažem sve.

Četiri puta za sat vremena su mijenjali prijedloge sa kojima treba da se saglasimo. U avgustu smo prihvatili sporazume među kojima je i onaj o mostu u Mitrovici.

Uvjek smo bili spremni da čuvamo mir, ne zato što smo uplašenji već zato što je to jedina racionalna odluka.

Prije samo mjesec dana smo postigli sporazum o mostu. međutim oni su pogazili taj sporazum i odlučili da sruše potporni zid. Mi smo to prihvatili, međutim oni traže još. Dovedeni smo da nešto ne prihvatimo samo da bismo bili krivi… Oni ne žele da pričaju. O ZSO nismo mogli ni da govorimo. Cio dan govore da ih mi ugrožavamo, a na Kosovu srpske vojske i policije nema još 1999 godine, ni danas ih nema.

– Moja poruka Srbima na Kosovu i Metohiji:

“Ostanite mirni po svaku cijenu, budite dostojanstveni, ponosno čuvajte svoje srpsko ime i prezime, ne napuštajte ognjišta, mi ćemo se boriti za vas, reko je Vučić.

On je dodao i da premijer Kosova Isa Mustafa u naredan dva dana zajedno sa ministrom MUP priprema upad specijalaca ROSU na sever Kosova.

– Molim vas da nam pomognete da se svaki Srbin na KiM oseća sigurnim. Donijeli su rezoluciju koja nema pravno, već samo političko dejstvo. Eto kako Priština i EU nas uče demokratiji. EU se jasno i otvoreno stavila na stranu Prištine. Nama je taj zid potreban kao betonska prepreka da zaustavimo automobile da ulete u pešačku zonu.

Srbi su uplašeni, postoji strah i zabrinutost za živote. Molim premijera da nas Zaštiti, znamo da je teško ali mi smo u bezizlaznoj situaciji, rekao je Goran Rakić, gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice.

Branimir Stojanović zamenik predsjednika kosovske vlade, rekao je da život Srba na Kosovu nikad nije bio teži.

– Niko nam nije rekao šta će duge cijevi po srpskim selima. ROSU nikada tu nisu bili niti im je tu mjesto. Došli smo kod ljudi kojima najviše vjerujemo. Naš narod će nastaviti da se bori za opstanak a vama hvala, rekao je Stojanović.

On je istakao da, za razliku od gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, ne misli da je EU bila jednostrana, već da su se dešavale čudne stvari i da ni oni “nisu bili načisto šta se dešava”.”Mislim da su pokušali da nam pomognu da sačuvamo mir… Ali to da su svi jednako krivi, to nije moguće”, rekao je Vučić.

Premijer Vučić posebno je naglasio

Direktno tražim reakciju Federike Mogerini zbog kršenja sporazuma. Ne mislim da je EU bila apsolutno jednostrana, ali mislim da oni nisu načisto šta se dešava, rekao je on i dodao.

Jedino što im je bitno je da što više laži plasiraju što većem broju novinara. A za to ih niko ne opominje. Lažu da Srbija šalje vojsku. Nama ambasadori neće odlučivati gde će da nam bude vojska. Makar politički platio glavom, naučiću ih pameti sve! Pričali su da Srbija hoće da zauzme Kosovo, kao što Rusija hoće da zauzmu Krim. Dijalog se nastavlja.

Vučić nije hteo da kaže koji su to ambasadori.

– Sve garancije koje smo dobili sinoć su pogažene. Iskreno se nadam da albanska strana neće preduzimati nikakve jednostrane akcije. Neću da pričam šta bi bilo kad bi bilo, samo znam da ćemo se boriti za mir. Suština je u sledećoj stvari: Kada imate ljude koji vam upadnu sa dugim cijevima i pripreme vam mašinovođu teroristu koji će da udari u srpski voz, onda ne morate da me pitate za dalje.

Kada imate pretnje da će ROSU da upadne u Sjevernu Mitrovicu onda ne treba da me pitate kakve dodatne indicije imamo a imamo i dodatne indicije. Molimo da EU svoj dio posla, mi imamo veliku nadu i vjeru da ćemo uspjeti da sačuvamo mir, rekao je Vučić na kraju konferenciji za novinare.

(sandzaklive.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles