12. Juni 2018

 

Vlast u Novom Pazaru, koju zadnjih 28 godina čini koalicija SDP na čelu sa Rasimom Ljajićem i SDA na čelu sa Sulejmanom Ugljanjinom, nikada nije izdvojila ni jedan dinar za islamsku kulturnu baštinu.

Dok je posljednjih 20 godina putem medija pod kontrolom vlasti redovno vođena medijska hajka na svaki projekat održavanja, očuvanja i obnove islamske kulturne baštine u Novom Pazaru.

Vlast u Novom Pazaru je blatila Islamsku zajednicu prilikom svakog povraćaja vakufskih parcela. Zatim prolom obnove svake stare džamije, od Altun alema, Parica, Lejlek džamije i drugih džamija. Vlast je vodila medijsku hajku prilikom nadogradnje Islamskih ustanova i Stare banje – svaki put ističući da IZ uništava islamsku kulturnu baštinu.

Vlast u Novom Pazaru nije obnovila ni jedan jedini stari spomenik bošnjačke kulture koje su komunisti uništili, od Stambol čarsije, Tijesne čarsije, Novopazarske tvrđave i dr.

Istovremeno, vlast u Novom Pazaru nije izdala građevinsku dozvolu ni za jedan vakufski objekat u Novom Pazaru. Također nije namjenski asfaltirala put ni do jedne džamije.

Potpuno suprotno se ophodila prema svim pravoslavnim kulturnim objektima.

Ono sto je najironičnije jeste da je budžet grada Novog Pazara 20 miliona, naspram budžeta Mešihata i Medžlisa u Novom Pazaru koji ne prelazi pola miliona eura.

Kada će doći vrijeme da se novac građana muslimana Novog Pazara ulaže u muslimane i njihovu kulturu.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles