22. Februar 2017

Naknade za majke će biti ukinute?

CG – Ekspertski tim Vlade Crne Gore, koji je Vlada zadužila da sagleda sve aspekte Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, predložiće Vladi ne samo da ne vraća ranije iznose naknada majkama sa troje i više djece, već i da ukine davanja po ovom osnovu, piše Portal Analitika.

Pored toga, isti tim će predložiti i da se u perspektivi potpuno isključi ovaj vid naknada, odnosno da se ukinu davanja po ovom osnovu.

– Kao argumente ekspertski tim je naveo da zakon u dijelu koji se odnosi na naknade majkama sa troje i više djece, sadrži bitne diskriminatorne elemente i da nije saglasan strateškim opredjeljenjima Vlade i interesima cijelog društva. Ekspertski tim posebno naglašava jedinstveni stav svih stranih partnera, poput MMF-a i Svjetske banke, koji insistiraju na ukidanju naknade ženama po osnovu troje i više djece – rečeno je portalu Analitika iz Vlade.

Podsjetimo, predsjednik Alternative CG Vesko Pejak je za portal Kodex ranije kazao da će naknade majkama biti ukinute.

-Naknade za majke troje i više djece biće ukinute za sve nove korisnice, dok će majkama koje su ostvarile to pravo naknade biti značajno smanjene. Ne odjednom naravno, da se ne bi pobunile i pokrenule neke neželjene procese – kazao je Pejak za Kodex.

Istakao je da će se majkama sa troje djece za oko 2 godine prepoloviti postojeća primanja.

– Naravno, ne odjednom, već će im smanjivati primanja postepeno. Već su najavljena kašnjenja socijalnih davanja, pa će kasniti i njima. Kada budu primile te naknade, biće zadovoljne i sa manjom sumom – naveo je Pejak.

Savković: Majke neće odustati

Majke sa troje i više djece neće odstupiti od naknada koje iznose 70 odsto prosječne zarade, poručila je njihova predstavnica Željka Savković.

“Naknade nam je država obezbijedila, ne našim molbama i zahtjevima, nego glasovima u Skupštini Crne Gore, i mi od našeg zahtjeva nećemo odustati”, kazala je Savković Vijestima.

Prema njenim riječima, Koordinaciono tijelo neće pozivati majke da izađu pred Vladu još dva dana, jer joj daju priliku da ispoštuje obećanje i pozovu ih na razgovor.

Ako se to ne desi, kazala je Savković, zakazaće novi protest na koji će doći sa porodicama.

(kodex.me)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles