11. Decembar 2017

Više od 100 jevrejskih učenjaka iz Sjeverne Amerike potpisalo je saopćenje u kojem osuđuju odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da proglasi Kuds glavnim gradom okupacije te premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Kuds.

“Deklaracija vlade Sjedinjenih Država koja izgleda jedino podržava jevrejsko vlasništvo nad Jerusalemom je dodatna uvreda postojećim povredama i praktično podstiče nasilje“, stoji u saopćenju.

„Stoga pozivamo američku vladu da poduzme hitne korake deeskalacije napetosti koje proizilaze iz deklaracije predsjednika i da pojasni udio Palestinaca u budućnosti Jerusalema“.

U saopćenju se navodi da je odluka američke administracije prekinula višedecenijsku politiku te da je problematična jer formalizuje izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i da je sada gotovo nemoguće postići mirovni sporazum između dvije strane.

Grupa je napomenula da Palestinci ‘podnose sistematsku nejednakosti’ u okupiranom Istočnom Kudsu i suočavaju se s kontinuiranom diskriminacijom izraelskih vlasti, uključujući diskriminaciju u općinskim službama i budžetskoj raspodjeli sredstava. Njima su također uskraćene i građevinske dozvole, napominju učenjaci.

“Nadamo se da ćemo jednog dana vidjeti svijet u kojem će svi stanovnici zemlje uživati jednak pristup kulturnim i materijalnim resursima grada”, navodi se u saopćenju u vezi s Kudsom. “Danas, nažalost, to nije slučaj”.

Mnogi učenjaci su poznati kritičari republikanskog predsjednika Donalda Trumpa koji je pokušao tokom predizborne kampanje da pridobije glasove jevrejskih glasača obećavajući da će priznati Kuds kao glavni grad Izrael.

Izvor: IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Više od 100 jevrejskih učenjaka osudilo Trumpovu odluku

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles