26. August 2017

Sanel Turković (37), službenik kriminalističke policije iz Frankfurta, mada rođen i odrastao u Njemačkoj, ne zaboravlja rodni kraj svojih roditelja – Srbiju, Sandžak, opštinu Sjenicu i selo Doliće na Pešterskoj visoravni.

Mnoge je akcije već započeo i dovršio ovaj humani i agilni čovjek koje su uvijek imale za cilj da pomognu čovjeku u nevolji ili da žiteljima tog kraja olakšaju svakodnevni život.Ovoga puta Turković se uhvatio u koštac sa velikim poslom – namjerio je da uz pomoć žitelja i raseljnih zemljaka tog kraja uredi i asfaltira put između sela Dolići i Karajukića Bunari, u dužini od nekih devet kilometara.

– Već decenijama to je zapušten makadamski put koji onemogućava život dostojan čovjeka 21. vijeka. Teško se i sporo njime stiže i kad se ne žuri i u idealnim vremenskim prilikama, a da ne govorimo o tome da često nekome zatreba Hitna pomoć koja se teško probije do unesrećenih. Uređena i asfaltirana saobraćajnica zaista bi mnogo značila za sve žitelje ovog kraja – kaže Sanel Turković, koji je ovim povodom nedavno posjetio Redakciju “Vesti” u Bad Vilbelu kod Frankfurta.

– Taj put mnogo bi značio i komšijama obližnjeg sela Crvesko, na koje računam također da će podržati ovaj projekat koji je, moram to istaći, već dosta odmakao u realizaciji, a kao i uvijek u ovakvim prilikama, kočnica su materijalna sredstva – dodaje Turković i ističe da je prema gruboj računici za asfaltiranje ove dionice potrebno obezbijediti oko 100.000 eura.

Podloga već urađena

Putna podloga na ovoj dionici već je urađena zahvaljujući biznismenu rodom iz sela Dolići Numanu Bajramoviću, koji živi i radi u Ruskoj Federaciji. Sav trošak za taj posao u iznosu od 120.000 eura je on podmirio, tako da sada sledi još asfaltiranja.

– Nešto od te velike sume već je obezbijeđeno – ugledni pravnik iz Sarajeva Hakija Kurtović je uz pomoć nekoliko svojih prijatelja prikupio 30.000 eura (njegov lični prilog je 10.000 eura), takođe od prodaje bagera koji smo prije nekoliko godina obezbijedili i koji ostaje na usluzi seljanima Dolića (akcija je vođena u saradnji sa “Vestima”, p.a.) i priloga iz matice i inostranstva prikupljeno je još oko 20.000 eura, tako da za dovršetak projekta trenutno nedostaje oko 50.000 eura – izvještava Turković i poziva sve zemljake da se uključe u akciju i svojim prilozima obezbijede kvalitetniji život svojim komšijama, rodbini i prijateljima.

Konto za uplate

Svi koji žele da pomognu mogu to da učine uplatom novčanih priloga na sljedeći račun:
IBAN: DE86500700240307941517
BIC: DEUTDEDBFRA
Verwendungszweck: Turković-put

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles