26. Oktobar 2010

Tutin – Ministarska finansija Diana Dragutinović svečano je danas otvorila granični prijelaz “Špiljani od Srbije ka Crnoj Gori“ koji sječe i nasilno razdvaja Sandžak po njegovom središtu.

Ministarka je naglasila da je otvaranjem novog prijelaza unaprjeđen život više od 5.000 ljudi u ovom kraju, koji moraju više puta dnevno da prelaze granicu sa susjednom državom. To za ministarku predstavlja napredak u životu građana.

Ona je ocijenila da se otvaranjem ovog prijelaza otvara i mogućnost za više donacija EU u ove krajeve, u razvoj turizma, poljoprivredu i stočarstvo iz predpristupnih fondova Unije za prekograničnu saradnju.

I to za ministarku predstavlja napredak u životu građana.

Umjesto da Srbija teži ka evropskim integracijama u kojim nema granica, ona troši novac na renoviranju graničnih prijelaza u Sandžaku, potvrđujući time da možda nikada ne planira te granične prijelaze ukloniti i na taj način omogućiti Sandžaklijama da žive zajedno i bez nasilne podjele i masakriranja njihove teritorije.

Ono što najviše vrijeđa Bošnjake je to što je srpski Ministar, bošnjačke nacionalnosti, bez portfelja Sulejman Ugljanin učestvovao u otvaranju graničnog prijelaza i time podržao podjelu Sandžaka i postojanje granice preko njegovog središta.

I još je istakao da će najveću korist od otvaranja novog prijelaza imaju građani koji žive sa obje strane granice, naglašavajući da je to područje jedno od najnerazvijenijih regiona u bivšoj Jugoslaviji, ali ne naglašavajući ko je za to odgovoran.

“Sama činjenica da je granični prijelaz urađen zajedničkim sredstvima Srbije i EU govori da naša zemlja već pripada Evropi,” rekao je ministar  bez portfelja Ugljanin.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles