3. Juli 2018

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin ocijenio je danas da su nedavno usvojenim Zakonom o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina njihova ranije stečena prava umanjena, piše Radiostoplus.com.

On je na konferenciji za novinare rekao da krajem prošle nedjelje na sastanku u rezidenciji ambasadora Kraljevine Norveške u Beogradu o tome obavijestio i ambasadore 25 zemalja koje čine neformalnu grupu “Prijatelji Sandžaka”.

“Tim zakonom nije riješen status nacionalnih vijeća, njihovih članova i instutucija koje nacionalni organi osnivaju. Taj zakon je kao saharin, sladi a ne hrani. Lijepo izgleda, ima mnogo lijepih formulacija, a njime ništa manjine ne mogu da ostvare”, rekao je Ugljanin.

On je ukazao na više loših strana ovog zakona, a jedna od njih je da Nacionalnim savjetom za nacionalne manjine više neće predsjedavati premijer, kao i da resorni ministri nisu dužni da dolaze na sastanke, kao što je to bio slučaj do sada.

Podsjećamo, Ugljanin je početkom decembra prošle godine izjavio da je  “očigledno da je novi Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina usmjeren protiv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da će se njime njemu zabraniti da se kandiduje za predsjednika tog vijeća”.

Prema odredbama nedavno usvojenog Zakona o nacionalnim vijećima Ugljanin neće moći da se kandiduje za predsjednika BNV ukoliko ostane na čelu SDA Sandžaka, jer je ovim zakonom predviđeno da predsjednik i članovi Izvršnog odbora vijeća ne mogu biti istovremeno i funkcioneri političkih stranaka.

(sandzacke.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles