1. Februar 2013

Sjeverni Sandžak – Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin izjavio je da bi sporazum njegove Stranke demokratske akcije (SDA) sa SNS i SPS, trebalo da omogući brži ekonomski razvoj Sandžaka, izgradnju puteva i više investicija iz Turske i arapskih zemalja.

“Turcima treba jeftinija radna snaga. Arapima treba hrana, jer imaju mnogo pijeska a malo hrane, a mi plodnu zemlju ali malo para, a treba nam novca. Bog nam je dao plodnu zemlju, u proljeće posiješ dugme, u jesen ubereš kaput.

Od Srbije pokušavamo da napravimo veliki agroindustrijski kompleks, poželjnu evropsku turističku destinaciju”, rekao je Ugljanin beogradskim agencijama.

Ugljanin je naveo da će razvoj ekonomije omogućiti manjinama da ostvare svoja prava same, bez miješanja države.

“Zakoni postoje, manjine samo treba da uzimaju ono što im pripada, ali prazna ruka – mrtva druga. Ako zaposlimo ljude u nerazvijenim područjima, onda će dosadašnji korisnici socijalne pomoći postati budžetski obveznici, a to je naš ideal, da pune državnu kasu”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je naveo da bi razvojem infrastrukture i izgradnjom auto puta Beograd-Bar u nerazvijenom Sandžaku mogao da se poveća obim investicija iz Turske i tako riješi problem nezaposlenosti.

“Prvenstveno turske investicije, jer smo kompatibilni. Turci su sposobni da sa malo para pokrenu proizvodnju i svojoj koloni od 10 šlepera mogu da priključe i jedan iz Srbije. Srbija sa Rusijom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, pa bi Turski privrednici mogli da proizvode u Srbiji i proizvode plasiraju na rusko i bjeloruskotržište pod izgovorom ‘proizvedeno u Srbiji'”, rekao je Ugljanin.

Time bi njihovi proizvodi “u startu bili za 18 odsto jeftiniji” od drugih i konkurentniji, pa bi se sve odvijalo na opšte zadovoljstvo, rekao je Ugljanin.

Istakao je da će se poboljšanjem putne i komunalne infrastrukture stvarati preduslovi za brži ekonomski razvoj.

(Beta)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles