6. Oktobar 2010

Sjeverni Sandžak – Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin, jučer je poručio vlastima u Beogradu da je upoznat da su prava Bošnjaka u Sandžaku ugrožena, saznaje „Pravda” iz vrha vlasti.

Prema tim navodima, Kacin je predstavnicima srpske Vlade poručio da ne mogu računati na ulazak u EU ukoliko se nastavi sa kršenjem prava bošnjačke manjine.

– Specijalni izvjestilac je rekao da je Brisel upoznat sa cijelom situacijom u Sandžaku i da Srbija treba da izađe u susret Muameru Zukorliću, kao i da omogući obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog veća. On je zatražio da Srbija prestane da ugrožava manjinska prava u Sandžak%g navodi naš izvor.

Od drugog izvora iz vrha vlasti sazna|emo da je Kacin u stalnoj komunikaciji sa predsjednikom LDP Čedomirom Jovanovićem, koji se dogovorio sa Zukorlićem da od Evrope zatraže pomoć.

Kacin i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Eduard Kukan jučer su se u Beogradu sastali sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrima pravde i policije, Snežanom Malović i Ivicom Dačićem, i potpredsjednikom Vlade zaduženog za evropske integracije Božidarom Đelićem.

Kukan i Kacin poručili su će Evropski par-lament nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU, ali da ona mora da učini dodatne napore u tom cilju.
Iz kabineta Đelića rečeno nam je da je on bio učesnik sastanka na kome su, pored Kukana i Kacina, bili još Vensan Dežer i Peter Sorens i da se tu govorilo o nastavku interparla-mentarne saradnje i evropskim integracijama Srbije.

Izvor: Pravda.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles