27. Novembar 2017

Foto: Tanjug, arhiva

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, kompleksan i više puta prolongiran završetak postupka Unaprijed pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) okončan potvdom pravosnažnosti.

Svi dugovi u iznosu od oko 8,7 milijardi dinara konvertirani su u akcije ovog nekadašnjeg giganta, čime su se stekli uslovi da preduzeće na zdravim osnovama započne svoj povratak na tržište kao deo odbrambene industrije Srbije. 

U sveobuhvatnom postupku reorganizacije uz pomoć Vlade Srbije, najveći povjerioci, koje su činili uglavnom državni fondovi, prihvatili su konverziju potraživanja, a postupkom zamjene ispunjenja, prije dvije godine, i regulisanjem socijalnog programa, država je uspjela da reguliše oko 100 miliona eura duga, čime su devastirani FAP i opština Priboj dobili priliku da ponovo krenu razvojnim putem bez dugovanja na zdravim osnovama. 

Predsjednik opštine Priboj, Lazar Rvović izjavio je da je FAP oslobođen 100 miliona eura duga i da je radnicima povezan staž kao i socijalni program. 

“Svaki radnik FAP-a dobio je po 6. 000 eura, podijeljena su podsticajna sredstva za podsticanje novih poslovnih aktivnosti bivšim radnicima od po 3.000 eura, a Priboj je dobio slobodnu zonu od 27 hektara površine gdje već sada imamo zaključenih sedam ugovora sa stranim investitorima”, rekao je Rvović za Tanjug. 

Savjetnik direktora Srbo Kaličanin kaže da se trenutno radi program 20 vojnih kamiona. U FAP-u se, kaže, trenutno radi i 40 kamiona za domaće i strane kupce u različitim fazama, dok su u toku ozbiljni pregovori sa kupcima u Alžiru i Egiptu. 

“Trenutno se radi 20 vozila, 1.118 pogona 4×4 za Vojsku Srbije. Prvih 10 će biti predato vojsci u prvoj nedjelji decembra, a ostalih deset do kraja godine. Iza toga, nastavljamo sa montažom, a elementi su u pripremi za šest vozila DLS koja su za izvoz”, ističe Kaličanin. 

U toku ovih radova u Fabrici je angažovano konstantno oko 270 radnika, a po potrebi, i skladu sa povećanjem obima posla, angažuje se i veći broj, po ugovoru o djelu.

(b92)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles