21. Oktobar 2017

Novinar Tufik Softić dobiće sedam, umjesto 100 hiljada eura, koliko je tražio u tužbi protiv države Crne Gore zbog neefikasne istrage pokušaja njegovog ubistva početkom novembra 2007. godine kada je napadnut i brutalno pretučen u klasičnoj sačekuši ispred kuće u Beranama, odlučio je danas Osnovni sud u Podgorici.

Napadači na Softića do danas nisu pronađeni.

Softić, novinar Radija Berane i dopisnik Monitora i Vijesti, napadnut je 1. novembra 2007. nakon serije tekstova o narko i kriminalnim grupama u Južnom Sandžaku. Dvojica napadača pokušali su da ga ubiju ispred njegove kuće u Beranama, da bi se drugi pokušaj ubistva dogodio 13. avgusta 2013. godine, kada je u dvorištu porodične kuće Softića aktivirana eksplozivna naprava.

Softić je prvi novinar iz Crne Gore koji je, zbog nedjelotvorne istrage, tužio državu. To velikim dijelom može zahvaliti činjenici da je ovaj slučaj kao važan prepoznao londonski MLDI (Media Legal Defence Initiative), inicijativa koja pruža pravnu pomoć novinarima širom svijeta. On je, uz podršku MLDI-ja i Akcije za ljudska prava iz Podgorice, podnio Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv države tražeći naknadu štete od 100.000 eura.

U tužbi Softića protiv države Crne Gore bilo je navedeno da Softić “živi u kontinuiranoj neizvjesnosti i strahu za sigurnost sebe i svoje porodice, zbog činjenice da su nalogodavci i izvršioci dva napada na njega nekažnjeni i na slobodi”. U tužbi piše da je nezakonitim radom državnih organa, propustima – nesavjesnim vođenjem istrage Softiću prekršen psihički i fizički integritet, čija se zaštita jamči članom 28. Ustava Crne Gore.

U tužbi se navodi i da istražni sudija i tužilac u noći napada nisu izašli na lice mjesta, da su dvojica muškaraca koje je Softić označio kao sumnjive saslušani tek poslije sedam godina, da treći nije nikada, a da njihovi stanovi nisu pretreseni.

 

(AA)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles