20. Novembar 2017

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je direktorka Predškolske ustanove “Habiba Stočević” u Tutinu Sabaheta Mušina bila u sukobu interesa i donijela preporuku za njenu smjenu sa te funkcije, saznaje radio Sto plus.

rješenju ovog nezavisnog tijela se navodi da je Mušina u tri navrata prekršila Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jer nije izbjegla, a zatim nije ni prijavila da se nalazila u sukobu interesa.

Naime, Mušina je kao član Upravnog odbora PU “Habiba Stočević” u januaru 2014. godine učestvovala u svom izboru za direktora ove javne ustanove, a potom četiri mjeseca kasnije i zaključila ugovor o radu na određeno vrijeme sa svojom kćerkom Kadirom Mušinom na mjestu vaspitača u vrtiću “Bubamara”.

Mušina je ugovor o radu sa kćerkom ponovo potpisala i početkom septembra prošle godine, a ni tada nije Agenciju obavijestila o sukobu interesa.

Izjašnjavajući se o navodima iz prijave protiv nje, Mušina je istakla da je “dokumentacija o njenom izboru za direktorku dostavljena Ministarstvu prosvjete i da je ministar dao saglasnost za njen izbor”.

Ona je navela i da Agenciju nije obavijestila o postojanju sukoba interesa jer “nije znala da postoji takva obaveza”, kao i da je o zaključivanju ugovora o radu sa kćerkom obavijestila Upravni odbor.

Agencija je utvrdila da su navodi Mušine da je ministar prosvete potvrdio odluku UO o njenom izboru bez uticaja na donošenje preporuke za njenu smjenu, jer je odlučivala o njenom postupanju kao funkcionera, a ne o povredi zakona koji reguliše izbor direktora javnih ustanova.

Također, bez uticaja je i njena izjava da Agenciju nije obavijestila o sukobu interesa jer nije znala za tu obavezu, s obzirom da nepoznavanje zakona nije opravdan razlog za neispunjavanje zakonskih obaveza funkcionera.

Mušina se na odluku Agencije kojom se preporučuje njena smjena žalila, a postupak po njenoj žalbi je još uvijek u toku.

izvor: Radiostoplus

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles