31. Oktobar 2016

PotpisivanjeUgovoraZakupInova

Predsjednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević i vlasnik turske firme “Mercer trade” Mahmut Bajram potpisali su  ugovor o zakupu dijela pogona bivše fabrike namještaja “Inova” u Kokinom brodu na period od jedne decenije.

Ovo uspješno preduzeće, koje se u partnerstvu sa istanbulskom kompanijom “Ista Yapi San” bavi primarnom preradom drveta i proizvodnjom panela od punog masiva, zakupilo je blizu 12.500  kvadrata poslovnog prostora i tri manja pomoćna objekta uz dio katastarske parcele locirane sjeverno od pristupne saobraćajnice.

Turski investitor se ugovorom obavezao da će do isteka zakupnine zaposliti ukupno  140 radnika , čija bi mjesečna bruto zarada po zaposlenom iznosila 350 evra. Sporazumom je precizirano da će prvih 70 radnika sa punim radnim vremenom biti angažovano do januara 2017.godine. Prednost pri zapošljavanju će imati nezaposleni koji se na evidenciji tržišta rada nalaze duže od pola godine i imaju prebivalište na teritoriji novovaroške opštine. Zakupac se obavezao i da će lokalnoj samoupravi omogućiti kontrolu i slobodan pristup dokumentima i poslovnim prostorijama sa ciljem monitoringa nad brojem radnika i eventualnih provjera drugih ugovornih obaveza zakupnika.

U opremu i unapređenje proizvodnje , koja je izvozno orjentisana uglavnom na tursko tržište, kompanija će investirati tri miliona evra.U planu je proširenje proizvodnog programa, koji će obuhvatiti i proizvodnju laminata, čvrstih panela, ploča, okvira za vrata i prozore i drugih drvenih elemenata, kao i osvajanje novih tržišta u Evropi i Africi.

 -Trenutno smo u pregovorima sa jednom uspešnom međunarodnom kompanijom. Ako razgovori urode plodom, imaćemo dugoročne planove vezane za novovaroški kraj i u tom slučaju bismo zakupili i preostali deo pogona nekadašnje fabrike nameštaja. Ishod pregovora znaće se najkasnije za pet-šest mjeseci – istakao je prilikom potpisivanja ugovora vlasnik turske firme Mahmut Bajram i dodao ” da su u zakupljenom pogonu već instalirane dve proizvodne linije primarne obrade drveta, na kojima je uposleno 46 radnika”

Očekuje da iz Njemačke bude dopremljena i oprema za finalizaciju proizvoda od masivnog panela, nakon čega sledi upošljavanje novih radnika i inteziviranje proizvodnje.

-Dolazak turskog investitora, pored toga što će uticati na smanjenje nezaposlenosti, što je jedan od gorućih problema, pospešiće i privredne aktivnosti u ovom kraju. Među zaposlenima će biti i bračnih parova, tako da očekujemo i da će se oni zbog  posla i dobijene šanse za rad opredeliti da svoju sudbinu dugoročno vežu za zavičaj, a ne da se sele u neku drugu opštinu – ocjenjuje predsjednik opštine Vasiljević i kaže da ima još investitora zainteresovanih za zakup i preostalog dijela poslovnog prostora u Kokinom Brodu, koji se od nedavno sanira i uređuje Sredstva za te poslove , 15 miliona dinara,obezbijedilo je Ministarstvo privrede.

Firma “Mercer trade” je ovaj poslovni prostor izlicitirala na javnom nadmetanju još krajem februara Proteklih meseci radilo se na preciziranju ugovora o zakupu, a u međuvremenu je došlo i do smjene lokalne vlasti..

(Agencije)

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles