22. Juni 2017

Slikovni rezultat za biomasa

Posao prelaska na obnovljivu energiju, vrijedan 27 miliona eura, Srbija realizuje uz podršku Vlada Njemačke i Švicarske, kroz donacije i povoljne kredite njemačke Razvojne banke KFW.

U projektu “Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije” su Mali Zvornik, Nova Varoš, Novi Pazar, Prijepolje, Bajina Bašta, Valjevo, Priboj, Kladovo, Majdanpek i Bečej.

Ministar energetike potpisao je sa KFW bankom više sporazuma o zajmu po najpovoljnijim uslovima da njihove toplane skupi gas i mazut zamjene biomasom.

“Sredstva zajma će vraćati lokalne samouprave čiji se projekti iz ovog zajma finansiraju i to od ušteda koja će biti ostvarena u procesu korišćenja biomase umjesto fosilnih goriva”, poručuje ministar energetike Aleksandar Antić.
Posle prelaska na biomasu pored toplotne energije, te toplane će proizvoditi i struju.

“Ovo je veoma važno za vašu zemlju, zato podržavamo ove ekološke projekte jer u svjetlu približavnja vaše zemlje Evropskoj uniji, poglavlje 27 predviđa niz izazova koje Srbija treba da savlada u oblasti zaštite životne sredine”, naglašava Imke Gilmer iz Ministarstva za ekonomsku saradnju Njemačke.

Ambasador Njemačke u Srbiji Aksel Ditman napominje da je od 2000. godine Nemačka Srbiji obezbijedila 1,6 milijardi eura razvojne pomoći, od čega je sa 850 miliona eura podržla upravo projekte obnovljive energije.
Filip Ge, ambasador Švicarske u Srbiji, ističe da njegova zemlja nastavlja da pruža pomoć Srbiji kroz razvojne projekte.

“Za naredne četriri godine već razmatramo povećanje finansijske pomoći”, dodaje Ge.

Od ukupnih mogućnosti za veću primjenu obnovljivih izvora energije, Srbija najviše potecijala ima upravo u biomasi, čak 60 odsto.

Izvor: RTS

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles