Login form protected by Login LockDown.


9. Mart 2017

Halal tržište je izvozna šansa Srbije, izjavio je direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta Samir Tandir.

On je dodao da je važno što se to moglo čuti i tokom ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.

“Važno je što su i premijer i ministri, koji su bili ovdje potvrdili da je halal tržiste izvozna šansa Srbije i da je to biznis priča ‘broj 1’ u Srbiji”, rekao je Tandir za Tanjug na Kopaoniku.

Navodeći da je forum jedinstvena prilika gdje predstavnici poslovne zajednice, političkih elita i diplomatskog kora mogu da razmijene mišljenja, Tandir je naznačio da su i predstavnici Svjetske banke i MMF-a potvrdili da je srpska ekonomija na dobrom putu i da imamo sve parametre oporavka.

Tandir je istakao da su najveće investicije u Srbiji u posljednjih nekoliko godina došle upravo sa dominantno halal tržista, i u tom smislu pomenuo turske kompanije koje posluju u Srbiji, učešće azerbejdžanskih firmi u izgrađi Koridora 10, projekat Beograd na vodi, partnerstvo Etihada sa Er Srbijom…

“Halal tržište je jako prisutno u regionu i ima tendenciju širenja i to je svakako razvojna šansa za velike kompanije u Srbiji i za mala i srednja preduzeća”, rekao je Tandir.

Mnogo kompanija iz Srbije, istakao je on, izvozi u region i u zemlje CEFTE, kao i na Bliski i Daleki istok i sjever Afrike.

“Halal tržište je tržište gdje smo mi tradicionalno prisutni i gdje su naši prioizvodi prepoznati kao kvalitetni, a halal sertifikat je samo ulaznica za to prestižno tržište”, rekao je Tandir.

Kako je dodao, Rusija je takođe veliko halal tržiše, kao i Evropska unija, u kojoj su, kako kaže, dvije trećine kupaca koji kupuju halal proizvode – nemuslimani.

“Kad odgovaraju na ankentna pitanja zašto kupuju halal proizvode, kažu da je to zato što ih smatraju provjerenim i kvalitetnim. GMO proizvodi ne mogu da imaju halal sertifikat”, ukazao je Tandir.

Izvor: Tanjug

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles