11. April 2017

Dok su tri osnovne škole u seoskim mjesnim zajednicama godinama navikle na revidiranje nastavnog kadra i smanjenja fonda časova zbog manjka đaka, tri osnovne škole u gradu su tek od prošle godine počele da se ozbiljnije suočavaju sa istim problemom.

Od 164 upisana prvaka prošle godine njih 147 je selo u školske klupe u jedva sedam formiranih odeljenje u tri gradske osnovne škole, dok je svega 17 prvaka upisno u škole na seoskom području.

Ove godine, tri gradske osnovne škole imaće još teži zadatak da održe i taj minimalni fond od sedam odjeljenja prvaka, jer broj dece koja su završila pripremni predškolski program u opštini Priboj je manji za 10 budućih đaka.

Prema riječima direktorke PU “Neven” u Priboju Jasne Kojadinović, pripremni predškolski program ove godine završilo je 154 djece, od čega 20 u isturenim odjeljenjima u seoskim mjesnim zajednicama a u tri vrtića na gradskom području svega 134 predškolca.

Prema podacima svih 6 osnovnih škola u Priboju, osmi razred ove godine završava 267 osnovaca, što je prema komparaciji sa ovogodišnjim upisom 154 prvaka, alarmantna statistika od 113 đaka manje u samo jednoj generaciji osnovaca.

Ako uzmemo u obzir i dodatne migracije koje od svake genracije đaka nekoliko desetina odvedu van Priboja, dugoročna projekcija za 8 godina će biti oko 120 ak svršenih osnovaca, odnosno jedva 4 odjeljenja za upis u pribojsku Gimnaziju i METŠ Priboj.

Autor: PP Media

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles