19. August 2017

Švedska agencija za migracije odbila je zahtjev za azil i odlučila da deportuje 106- godišnju Afganistanku, koja je vezana za krevet i vjeruje se da je najstarija izbjeglica na svijetu.

Prema izvještaju švedskog radio-difuznog servisa, agencija je odbila zahtjev za azil Bibihal Uzbek, koja godinu dana živi u Skaraborgu u regionu Zapadni Gothland.

Uzbek ima pravo da se žali na odluku agencije jer je sjeverni afganistanski grad Kunduz, mjesto odakle potiče Uzbek, poprište teških sukoba između afganistanskih sigurnosnih snaga i talibana i nije siguran za povratak.
Bježeći iz ratom razorene zemlje, Uzbek je prošle godine stigla u Hrvatsku. Nakon pregleda njenih dokumenata, hrvatska policija je objavila da žena ima 105 godina.

Uzbek je prvi put primijećena u oktobru 2015. godine u izbjegličkom kampu u Opatovcu, Hrvatska. Tokom putovanja njena porodica je većinom nosila na nosilima.

Kasnije je stigla u Švedsku gdje je i podnijela zahtjev za azil.

Kunduz, poznat kao talibansko uporište je posljednji veliki grad kojeg je zauzeo Sjeverni savez pod pokroviteljstvom SAD tokom invazije na Afganistan. Tokom ljeta 2015. godine, talibani su od sigurnosnih afganistanskih snaga preuzeli strateški važan grad koji se nalazi na glavnom putu koji povezuje centralne provincije i glavni grad Kabul. Preko 100 hiljada osoba je raseljeno tokom sukoba.

Prije povlačenja talibani su držali grad pod svojom kontrolom dvije sedmice i još uvijek tokom proljeća i ljeta pokreću velike iznenadne napade.

Prema izvještaju Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), koji je objavljen početkom jula, 14.000 osoba je raseljeno u provinciji Kunduz tokom sedmice dana uslijed neprekidnih borbi između afganistanskih snaga i talibana u područjima oko glavnog grada provincije.

Tokom 2016. godine više od 660.600 civila je pobjeglo iz svojih domova širom Afganistana, dok su početkom 2017.godine Ujedinjeni narodi predviđali da će još 450 hiljada ljudi biti interno raseljeno u zemlji do kraja godine.

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Švedska namjerava da deportuje najstariju izbjeglicu na svijetu

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles