28. Decembar 2017

Image result for STOP upotrebi pirotehnike

Na gradskim ulicama već odzvanjaju petarde. Dolaskom zimskih praznika počinje i sezona kupovanja pirotehnike.  Uporaba opasnijih pirotehničkih sredstava ograničena je na svega 6 dana između Božića i Nove godine, no petarde se, tvrde ljubitelji pucnjave, i sada mogu nabaviti bez problema. Mnogi prodaju na crno, dok ima i onih koji posjeduju legalnu prodaju. Najčešći kupci su maloljetna lica, uprkos strogim zakonskim odredbama.

Na osnovu novog zakona iz 2017. godine, upotreba petardi i baklji iznose OD 50.000 DO 100.000 DINARA.

Najviše problema zadaje ilegalna prodaja kažu prodavci. Često je rok trajanja istekao, a prethodno je čuvano u vlažnim prostorijama, a kada pirotehnika dođe u dječije ruke, rizik je veliki.

Ljekari zbog upotrebe ovih sredstava javno govore o mogućim povredama. Kažu da su najčešće opekotine, povrede oka, a može doći i do otvorenih rana po telu. Dešava se da deca dožive potpuni gubitak vida. Na rukama su najčešće teške opekotine, a dolazi čak i do amputacije.  Stoga upozorenja se svake godine ističu zbog štete koju ova sredstva donose.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles