29. Juli 2017

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su danas prijedlog da trasa budućeg puta od Sarajeva do Beograda ide preko Zenice, Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine.

Mediji su ranije prenijeli da je Turska zainteresovana da finansira izgradnju puta koji bi povezivao glavne gradove BiH i Srbije, o kojoj treba da se dogovore Republika Srpska i Federacija BiH.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da Vlada Srpske ne želi da razgovara o nekim drugim trasama u vezi sa izgradnjom puta Sarajevo-Beograd, već samo o onoj koja ide preko Pala do Višegrada i dalje na granični prijelaz Vardište.

Trninić je naveo da je nerealno da se ove godine “ulazi u bilo kakvu priču o izgradnji puta Sarajevo-Beograd”, i da s tim u vezi ništa konkretno nije video u razgovorima sa ministrima na nivou BiH i Federacije BiH.

Prvobitna zamisao, koju je ranije iznio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, je bila da trasa budućeg puta Beograd – Sarajevo ide preko Višegrada.

Predstavnici vlasti u BiH ne mogu da se usaglase sa trasom puta, pa je tako neizvjesno da li će i kada će uopšte da se stvore uslovi za gradnju puta, koji bi povezivao glavne gradove Srbije i BiH.

(kurir.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles