16. Februar 2018

Nakon godinu dana adaptacije prostora u Slobodnoj zoni Priboj i obuke radnika u Španiji, firma Refisa otpočela je proizvodnju plastičnih komponenti za šinska vozila sa 35 zaposlenih. Za razliku od sve češćih vijesti o problemima poštovanja prava radnika u pogonima stranih kompanija, ovaj španski investitor je uz obezbjeđenje propisanih uslova za rad, omogućio i formiranje sindikata koji djeluje već 6 mjeseci u okviru firme.

Pravilnim odabirom radne snage i kompletnom obukom obavljenomu matičnoj kompaniji u Španiji, Refisa Balkan je za prvih 9 mjeseci rada uspješno organizovala proizvodnju u kojoj zaposleni u prosjeku imaju bruto dohodak od oko 80.000 dinara.

Takvom poslovnom politikom, omogućeno je da radni odnos u španskoj firmi zasnuju i pribojci koji spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica.

Na naše pitanje o uslovima rada i postojanja sindikalnog organizovanja u stranoj firmi, zaposleni su nam odgovorili sa osmjehom.

– Nakon 20 godina čekanja na posao sada sam dobila šansu da radim. Zadovoljna sam kako uslovima za rad koje imam tako i samim odnosom poslodavca prema nama radnicima – kaže radnica Snežana Sofijanić.

Radnici Refise zadovoljni uslovima rada i platom, foto: www.ppmedia.rs

Prema najavama rukovodstva firme, u toku je obuka oko 30 novih radnika koji će do kraja godine biti zaposleni u procesu proizvodnje koja će krenuti sa radom u dvije smjene.

PP Media

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles