11. Maj 2018

Резултат слика за Dan zastave sandžaka

Bošnjaci u Srbiji nizom manifestacija danas obilježavaju svoj najveći nacionalni praznik 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina.

U organizaciji Matice Bošnjaka večeras će na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru biti organizovana tribina “Bajrak Sandžaka”, na kojoj će govoriti akademici Muamer Zukorlić i Šerbo Rastoder.

Osim u Novom Pazaru, tribiće sa istim nazivom biće organizovane i u Plavu, Beču i Frankfurtu.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) program obeležavanja počelo je svečanom sednicom BNV u Crnoj Gori, podizanjem zastave i otvaranjem biblioteke u Rožajama.

Proslava se nastavlja večeras u Novom Pazaru izvođenjem bošnjačkih starogradskih pesama, podizanjem zastave, obraćanjem predsednika BNV i Smotrom bošnjačkih narodnih igara.

Na zgradama i prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim gradovima, uz državne simbole, istaknuta je i bošnjačka zastava.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani, utvrđeni su odlukom BNV-a. Osim ovog, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. jul – Dan sjećanja.

No automatic alt text available.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles