17. Maj 2018

Rožajci su jedni od rijetkih u Crnoj Gori koji se drže ove tradicije da se uz odjek topa ili prangije oglasi početak ili kraj dnevnog posta za vrijeme Ramazana. Po običaju, mnoštvo sijalica treba da osvijetli minaret i vjerniku je to znak za iftar-odnosno večernji obrok tokom posta.

Ramazan je poseban mjesec kada se u Rožajama u vrijeme prvog mraka na munarama nekoliko gradskih džamija pale kandilji. Poslije večernjeg ezana (poziva na molitvu) mahale i sokaci opuste. Svi večeraju okupljeni za trpezarijskim stolom. Po avlijama se širi miris tradicionalnih jela. Tišina i tajanstveni mir zavladaju čaršijom.

Tek poslije iftara (večere) i večernje molitve (namaz) mahale i sokaci ponovo ožive, a čaršija nastavlja svoj normalan život – prodaje se i kupuje roba.

U ramazanu se, po običaju, pripremaju specifična jela: Begova čorba, ćevapi, bureci, mantije, simit, ćahije – lepinje posute susamom, kadaif, baklava, halva… Ramazanski je

običaj da se prekida dnevni post sa hurmama ili vodom. Nekada se u Rožajama uoči ramazana i prije iftara pucalo iz topova i tako najavljivao nastup ramazana, odnosno iftara (prestanak dnevnog posta).

Zbog toga se i jedno brdo iznad Rožaja zove Top. Ovaj lijepi običaj 2015. godine su obnovili mladi rožajci Dženis Nurković i Emir Kurtagić. Od tada ponovo svakog ramazana u večernjim časovima se oglasi pucanj iz topa i najavi vrijeme večere, odnosno prekida posta toga dana.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles