18. Juli 2017

Резултат слика за jonuz dzankovic

Kao nekadašnji fudbaler FK „Novi Pazar“ čiji sam dres ponosno i časno nosio nekoliko decenija, ne mogu da ostanem imun na skandalozne izjave predsjednika FK „Novi Pazar“ ministra Rasima Ljajića izrečene u intervjuu listu „Žurnal“ od 14. jula 2017. godine. Iz tih razloga, osjećam potrebu da se javnosti obratim sljedećim tekstom.

Sramotno je što Rasim Lajić optužuje sportske radnike i navijače FK “Novi Pazar“ za katastrofalno stanje u klubu, jer je upravo on sa svojim mešetarima doveo FK „Novi Pazar“ na ove grane. Onog trenutka kada je u ovaj sportski biser sa tradicijom od skoro sedam decenija uveo politiku i mafiju, FK „Novi Pazar“ je krenuo da se strmoglavo urušava. Podsjećam da je još sa kontraverznim biznismenom, koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, Bojanom Radovanovićem, tadašnjim predsjednikom BASK-a, preko lokalne vlasti, izvršio niz malverzacija prilikom izgradnje i rekonstrukcije dijela stadiona, o čemu su svojevremeno opsežno pisale Revija Sandžak i istraživačke mreže CINS i KRIK. Takvim radnjama godinama je iscrpljivan budžet grada Novog Pazara, a sport, sportisti i ljubitelji sporta nisu dobijali ništa.

Na žalost, Ljajić je FK „Novi Pazar“ shvatio kao regrutni centar za svoju političku stranku, pa je formirao vlastite grupe navijača. Godinama je zloupotrebljavao te navijače preko instaliranih vođa kojima je direknto rukovodio i koji su za njega obavljali najprljavije poslove. To je natjeralo više hiljada pravih ljubitelja sporta da se blago distanciraju i drže po strani. Nemoralno je što se sada odriče istih, govoreći da su od navijanja naporavili zanimanje, jer je upravo on tu vrstu djelatnosti uveo u Novi Pazar. Iz gradskog budžeta crpio je novac kojim je plaćao iste te vođe navijača, od kojih pojedini imaju ozbiljne policijske dosijee i sudske presude, a neki se čak nalaze na izvršenju zatvorske kazne.

Rasim Lajić je od FK „Novi Pazar“ htio da napravi fabriku za izvlačenje novca iz budžeta grada Novog Pazara, kao i od privrednika ovog grada  koje je raznim ucjenama primoravao da navodno sponzorišu rad kluba. Mnoge od njih zavio je u crno, pa ne čudi njegovo skorašnje priznanje da mu više niko ne da ni 100 eura za klub. Ali je skandalozno da zbog toga optužuje Pazarce, koji su i te kako svjesni ove problematike, i više ne žele da bacaju novac u rupu bez dna.

Ljajić je svojom nesposobnošću ne samo uništio sadašnjost FK „Novi Pazar“ već i ozbiljno ugrozio njegovu budućnost. Odstranjenjem svih domaćih igrača i nekontrolisanim dovođenjem istrošenih, osrednjih i ničim motiviranih igrača sa strane i stručnog štaba, sasječena su krila mnogim mladim fudbalerima Novog Pazara i nanijeta velika nepravda brojnim iskusnim fudbalskim stručnjacima ovog kraja. Da je Novi Pazar kraj fudbalskih talenata, svjedoči činjenica da mnogi fudbaleri iz ovog grada danas nastupaju u najelitnijim ligama Evrope. Adem Lajić u Torinu u Italiji, Emir Azemović u Benfici u Portugaliji, Ersan Mašović u Brižu u Belgiji, Fejsal Mulić do ove sezone u Bundesligi u Njemačkoj, te internacionalaca poput Hadžibulića i Lotinca, odnosno standardnih superligaša Mehmedovića i Preljevića. Sva ova elita kojoj pripadaju i mnogi drugi vrhunski igrači nije imala mjesta u FK „Novi Pazar“ i bukvalno je bila primorana da fudbalsku sreću potraži po bijelome svijetu. Umjesto da ih je FK „Novi Pazar“ odnjegovao pa kasnije neke od njih i prodao, čime bi vjerovatno i obezbijedio stabilne finansije, oni su prepušteni sebi i snalažljivosti svojih roditelja. A mi smo za basnoslovne novce dovodili preko stotinu osrednjih i loših fubalera – i pravili milionske dugove.

Vrhunac licemjerja bila je Ljajićeva najava da proglasi bankrot kluba i ugasi tradiciju staru skoro sedam decenija. Vjerovatno je time htio da prikrije sve malverzacije koje je godinama unazad vršio pod plaštom kluba. Tome u prilog svjedoči i njegovo priznanje da su pojedini ljudi radili u klubu pod fiktivnim i falsificiranim ugovorima, da su naplaćivali nepostojeće troškove i tome slično. Pa, ako je to sve znao, kako je do sada tolerisao? Ako nije znao, kako je mogao da vodi klub a ne zna sve detalje o njegovom poslovanju?

Bošnjačka demokratska zajednica je zbog toga tražila da se formira nezavisna komisija koja će ispitati finansijsko poslovanje kluba. A kao rješenje iz ovog beznađa vidimo isključivo oslanjanje na vlastite stručnjake i resurse, naravno uz angažiranje igrača sa strane koji su zaista neophodni. To je uz apsolutno povlačenje politike i fudbalske mafije iz kluba, jedini uspješan način za ozdravljenje FK „Novi Pazar“. Mi sportski radnici i ljubitelji sporta nećemo dozvoliti dalje uništavanje kluba niti ponižavanje nekadašnjih i sadašnjih fudbalera Novog Pazara, sportskih radnika i ljubitelja sporta.

Rasime Ljajiću, jedino ćeš pomoći FK „Novi Pazar“ ukoliko momentalno odeš iz kluba i sa sobom povedeš sve svoje mešetare, a klub prepustiš sportu i sportistima. Da bi se situacija koliko-toliko normalizovala potrebna je domaćinska ruka, koja zna da raspolaže sredstvima i koristi vlastite resurse, a ti za to niti si sposoban niti imaš talenta. Zato se skloni, ne ponižavaj još više ni samoga sebe ni sve nas sportiste i ljubitelje sporta.

Na koncu, iznova tvrdim da bi samo jedna osoba mogla povratiti FK „Novi Pazar“ onaj sjaj i poštovanje koji je imao prije nego su ga Lajić i njegovi kadrovi upropastili – to je narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić. Isti je više puta dokazao da se poštenjem, predanim radom, oslanjanjem na sopstveni kadar i umijećem može postići i ono što niko ne vjeruje da je moguće. A fudbalskom klubu „Novi Pazar“ je baš to potrebno u ovom trenutku da se probudi iz kome i nastavi normalan život.

 

 

Predsjednik Resora za sport Izvršnog odbora

Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka prof. Jonuz Džanković

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles