17. Maj 2017

Koalicioni sporazum sa DPK i Inicijativom za Kosovo: Ramuš Haradinaj

Demokratska partija Kosova, Savez za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo potpisali su predizborni koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu za prijevremene parlamentarne izbore, a njihov kandidat za premijera će biti Ramush Haradinaj.

Stranke koje vode Kadri Veseli, Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj sporazum su postigle sinoć nekoliko minuta prije ponoći, kada je i istekao rok za predaju predizbornih koalicija.

Ova velika koalicija postignuta je s još 10 manjih stranaka. Predizborni sporazum potpisali su i Demokratski savez Kosova, dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, sa Savezom za novo Kosovo Behgjeta Pacollija.

Nešto ranije koaliciji su se pridružili i aktuelna gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari-Lila i nezavisni zastupnik Ilir Deda.

Vanredni izbori na Kosovu bit će održani 11. juna.

Kandidat koalicije

U Savezu za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja uvjereni su da će velika koalicija koju su formirali pobijediti na izborima, te da će Haradinaj biti novi premijer Kosova.

Muharrem Nitaj iz Alijanse za budućnost Kosova je kazao: “Ramush Haradinaj će biti kandidat za premijera ispred koalicije koju čine Savez za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i Demokratska partija Kosova. Moram reći da je ova predizborna koalicija nametnuto rješenje. Ali, imajući u vidu sve okolnosti i posljednja dešavanja u vezi s predizbornom koalicijom, odlučili smo se za ovu opciju.”   

Ramush Haradinaj je bivši čelnik Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske, po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije potom je uputilo zahtjev Francuskoj za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je sedam dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštati teritoriju Francuske.

Istražno vijeće Apelacionog suda u francuskom gradu Colmaru odbilo je u aprilu zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja, koga tužilaštvo Srbije tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu, i ukinulo mu mjeru zabrane napuštanja Francuske, nakon čega se on vratio u Prištinu.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles