7. Oktobar 2017

 Sneg u Novoj Varoši Foto D. Gagričić

U NOĆI između petka i subote sneg je pao na planinama jugozapadne Srbije – Zlataru, Zlatiboru, Jadovniku, Javoru, Murtenici i Čemernici. Uz manje teškoće na usponima odvija se saobraćaj na magistrali Zlatibor – Prijepolje – južni Jadran.

Pred zoru zabelela se Nova Varoš, gradić na 1.000 metara nadmorske visine. U prvim jutarnjim časovima vejalo je kao u sred zime, pa su se prvi ranoranioci latili lopate, uklanjajući sneg debljine preko desetak centimetara.

Sneg je pao i u dolini Lima, na 400 metara nadmorske visine.

Prvi sneg pričinio je manje štete lomeći voćke i listopadno drveće, na kome je tek lišće počelo da žuti.

Sneg je u šumama ovog dela Srbije prekinuo rad drvoseča i rabadžija, jer je izvlačenje građe, ogrevnog drveta i sirovina za pelet bilo u punom jeku.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” je saopštilo da je zbog snega na kolovozu u toku obustava saobraćaja na državnom putu 2. A reda, na deonici Ivanjica – Preko Brdo.

Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navodi se u saopštenju.

Javnost će biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja na navedenom putnom pravcu.

Učesnici u saobraćaju se pozivaju da poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, navodi se u saopštenju.

MNOGI BEZ STRUJE, STOČARI ZAVEJANI NA ISPAŠI

Sneg se jutros zabeleo u okolini Ivanjice, na planinama Golija, Javor, zatim u višim predelima Prijepolja, na Zlatiboru i Zlataru.

U pojedinim mestima sneg je napadao više od 20 centimetara.

Na Goliji, u selima Devići, Ostatija, Ocrten, snežni pokrivač je i do 30 centimetara, a više od 1.000 ljudi je bez struje.

“Sneg, ko usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u Devićima i još nekoliko sela u tom kraju”, kaže za Glas zapadne Srbije Mikan Vasiljević iz sela Mlanča.

Prema njegovim rečima, jedan broj stočara sneg je zatekao na ispaši, zbog čega ne mogu da vrate stoku svojim kućama.

ZABELELO SE I U PRIJEPOLjU

PRIJEPOLjE: Prvi sneg jutros se zabeleo u Polimlju i doneo nevolje putarima. Visina snežnog pokrivača u planinskim predelima iznosi oko 30 centimetara, dok snega ima i u nižim delovima Prijepolja. Najteža situacija je na Jabuci i u Kamenoj Gori gde vlažnog snega na kolovozu ima oko 10-tak centimetara što otežava saobraćaj prema Crnoj Gori i graničnom prelazu Ranče i na momente pravi zastoj.

Sneg je u pojedinim delovima opštine oštetio stubove na niskonaponskoj mreži pa je bilo i problema u snabdevanju električnom energijom u višim delovima opštine.

Foto D.G.

Prijepolje,foto A.Rovčanin
 
 
Prijepolje,foto A.Rovčanin
 
Prijepolje,foto A.Rovčanin
 
 
Prijepolje,foto A.Rovčanin
 
 
Prijepolje,foto A.Rovčanin

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles