17. Maj 2017

Adaptacijom Upravne zgrade nekadašnje Fabrike konfekcije „Vesna“ kapacitet za smeštaj izbjeglica u Sjenici je povećan za 200 novih mjesta, rekao je danas upravnik Centra za tražioce azila Fiko Hamidović.

U Sjenici je trenutno oko 300 izbjeglica, od kojih polovina smještena u ovom novom prostoru, a to su uglavnom porodice sa djecom.

Hamidović je radiju Sto plus rekao da su proširenjem kapaciteta stvoreni bolji uslovi za prihvat izbjeglica, jer je adaptirana zgrada opremljena sa 18 toaleta, 12 tuš kabina i 10 umivaonika, a u sobama su odvojeno smještene porodice koje broje od šest do osam članova.

„Sve donacije koje budemo dobijali, ulagaćemo u opremanje ovog objekta, koji će kasnije, kada migrantska kriza bude završena, ostati opštini da ga koristi u neke druge namjene. U adaptaciju objekta do sada je uloženo oko 100 hiljada eura, a očekujem da će donatori u narednom pariodu finansirati obnovu fasade i druge slične poslove“, rekao je Hamidović.

Novi objekat za smještaj izbjeglica u Sjenici u utorak je posjetio državni sekretar Nenad Ivanišević, koji je rekao da Srbija ima stav da pruži humane uslove za boravak izbjeglica, ali da je granica te humanosti poštovanje važećih zakona koje trebaju poštovati i migranti.

Centar za tražioce azila u Sjenici postoji od 2013. godine, a kroz njega je na putu ka zemalja Zapadne Evrope prošlo oko 10 hiljada izbjeglica.

(radiostoplus)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles