12. Oktobar 2017

I ove, 2017., godine je za Islamsku zajednicu spreman scenario iz 2010. godine. Tada je BKZ na čelu sa Muftijom Zukorlićem pobijedila na izborima za BNV, formirajući skupštinsku većinu od 55% vijećnika. Vlada, sačinjena od Tadića, Ljajića i Ugljanina je odbila da prizna rezultate, na najgrublji način diskriminirajuči Bošnjake. Naredne 4 godine je Vlada podržava i finansirala tzv. BNV u tehničkom mandatu. Tako su spriječili da se riješi pitanje IZ, što je bio glavni cilj Muftijine kandidature na izborima.

Kao kruna diskriminacije je tada iskorišten i Redžep Taip Erdogan, doveden da legalizuje zločin, dobro spakovan od strane pomenute trojke. Čak su na doček doveli i predstavnike paravjerske tvorevine na čelu sa Ademom Zilkićem, koje je masa napala i tako bili uzrok brojnim incidentima.

Sada, sedam godina kasnije, kada je Muftija za dva mjeseca uspio pobijediti SDA na parlamentranim izborima u Srbiji i osvojiti više bošnjačkih mjesta u Skupštini Srbije od SDP-a, nastala je nova panika. Pokušali su na isti način iskoristiti Erdogana protiv Islamske zajednice. Računajući na sve ranije fitne koje su kovali, od priča kako “Zukorlić ruši osmanske spomenike po Sandžaku” do priče da “širi vehabizam i antiturcizam po Sandžaku”.

Međutim, ovaj put je pripremana zavjera uspješno demontirana. Kao prvo, predsjednik Aleksandar Vučić je odbio da učestvuje u zavjere Ljajića i Ugljanina. Muftija Zukorlić se susreo sa Erdoganom u Beogradu. Također je dogovoreno i pokretanje nove inicijative za vraćanje jedinstva Islamskoj zajednici, ali ovaj put na ispravnim temeljima. Iako je dogovoreno da predstavnici paravjerske tvorevine se ne pojavljuju u protokolima Erdoganove posjete, Ljajić-Ugljanin su namjestili da se parareis Nasufović fotografiše sa Erdoganom, prilikom njegove posjete Bajrakli džamiji.

Zavjera je nastavljena i u Novom Pazaru, gdje su Ljajić-Ugljanin uspijeli odvratiti Erdogana od posjete Mešihatu IZ i Altun alem džamiji. Tako je Erdogan dva puta dolazio u Novi Pazar, ali ni jednom nije posjetio Altun alem džamiju, zahvaljući pomenutom dvojcu. Međutim, nisu uspijeli da odvrate od potpisivanja ugovora o renoviranju Gazi Isa-begovog hamama. Bilo je pokušaja podmetanja određenih stavki u ugovoru, kao što su da gradska uprava vodi renoviranje Gazi Isa-begovog hamama. Islamska zajednica je uspješno osujetila i ovu podvalu. Predstavnici Turske Vlade su lično svjedočili kakvu mržnju pomenuta koalicija gaji prema Islamskoj zajednici.

Na trgu Gazi Isa-bega, jedini predstavnik Islamske zajednice koji je prisustvovao skupu je bio Muftija Mevlud Dudić sa svojom delegacijom i to je još jedna pobjeda koja je ostvarena. Predstavnicima paravjerske tvorevine je zabranjeno da prisustvuju sa ahmedijima, zbog osnovane sumnje da bi izbili novi incidenti.

Na kraju, Erdogan je posjetio i BNV, gdje se između ostalih susreo i sa vijećnicima liste “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” Predsjednik Erdogan je imao prilike razgovarati na turskom i sa vijećnikom Ljutvijom Balkanom, koji je došao 1800km, kao predstavnik sandžačke dijaspore, mahsuz na svečani doček.

Ovo je samo početak. Turska je počela da uviđa ko su dostojanstveni ljudi u Sandžaku, a ko poltroni od kojih nema hajra. Jedanaest turskih fabrika u srpskim varošima, a ni jedna u Sandžaku je zasluga koalicije Ljajić-Ugljanin, jer su turske investitore otjerali traženjem reketa, korupcijom, nesređenošću sistema, lošom politikom i nedostatkom gradskih placeva, koje su sve rasprodali svojim tajkunima.

Zato ih je Erdogan častio biciklima i mantijama. Tako će bit, dok god bude poltronstva u sandžačkoj vlasti, koja nije kadra ni bošnjački bajrak na skupu da pokaže predsjedniku Erdoganu. Sljedeći put kada Erdogan bude dolazio u Novi Pazar, na čijem čelu će biti Muftija Zukorlić, vidjet će kako izgleda sandžački časni, tradicionalni, gostoprimljivi doček, akobogda!

 

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles