10. Maj 2018

Rudnik Pljevlja

Predsjednik Sindikata Rudnika uglja Miloš Obrenić se protivi prodaji Rudnika uglja (RUP) nikšićkoj Elektroprivredi (EPCG) jer će, kako je naveo, zbog toga broj zaposlenih biti smanjen, dok će plate i dalje biti manje nego što su u energetskoj kompaniji.
– Apsolutno sam protiv spajanja Rudnika uglja sa Elektroprivredom, jer to nije u interesu zaposlenih, niti je u interesu Pljevalja. Utapanje Rudnika u EPCG podržavaju samo poltroni. Volio bih da mi kažu, ti koji podržavaju preuzimanje Rudnika od strane EPCG, ko im je obećao da će se zaposlenima uvećati zarade te da će biti na nivou zaposlenih u Elektroprivredi – izjavio je Obrenić za „Dan“.
Niz argumenata, kako je kazao, govori da će u Pljevljima biti značajno gore i teže pošto EPCG preuzme Rudnik.
– Vlada će kupovinom Rudnika od EPCG konačno završiti operaciju u kojoj će Pljevlja biti privredna kolonija ostatka Crne Gore. Od Pljevalja se mnogo uzima a gotovo ništa im se ne vraća – naveo je Obrenić.
Istakao je da za opstanak i rad Rudnika uglja ne treba ni postojeći blok Termoelektrane niti izgradnja drugog bloka.
– Rudnik može sam da radi i živi od prodaje uglja za potrebe široke potrošnje. Za našim ugljem je velika potražnja i treba samo da obnovimo staro tržište. S manjom proizvodnjom možemo da stvaramo bolji profit, a možemo da imamo i više zaposlenih i pomognemo sredinu u kojoj radimo. Nama Termoelektrana ne treba, zato i kažem utapanje Rudnika u EPCG mogu da podrže samo poltroni – zaključio je Obrenić.

 

Kupovina Rudnika od EPCG trenutno je stopirana odlukom Privrednog suda, koji je donio privremenu mjeru nakon tužbe firme Vasilija Miličkovića, koji je tražio tužbom da se poništi odluka o javnoj ponudi za kupovinu akcija Rudnika po cijeni od 6,4 eura po dionici. Donošenjem privremene mjere zabranjeno je sprovođenje kupovine akcija Rudnika uglja. Saglasnost za prodaju akcija dali su vlasnici koji imaju preko 80 odsto kapitala Rudnika. Oni će, međutim, morati da sačekaju odluku vijeća Privrednog suda, koji će se uskoro izjasniti o žalbi EPCG na odluku o privremenoj mjeri. Vrlo je moguće da se privremena mjera ukine, čime bi se omogućila kupovina Rudnika.
Drugi sindikat u Rudniku, na čijem čelu je Jagoš Gomilanović, dao je mišljenje nakon ponude EPCG o otkupu akcija Rudnika. U njemu se navodi da su saglasni s mišljenjem Odbora direktora Rudnika, koji je saopštio da je cijena od 6,4 eura po akciji razumna.

– Zaposlenima je bitno da društvo nastavi rentabilno da posluje, da se nastavi sa ulaganjem i da se poštuju prava zaposlenih ugovorena kolektivnim ugovorom, te da uporedo sa profitom rastu i plate zaposlenih – piše u mišljenju koje je potpisao Gomilanović.
On je informisao zaposlene da će u slučaju restruktuiranja na zaposlene do zaključivanja novog kolektivnog ugovora, a najduže godinu dana, primjenjivati kolektivni ugovor koji se primjenjivao prije restruktuiranja. Takođe, naveo je da bi u slučaju preuzimanja Rudnika od strane EPCG, novi vlasnik preuzeo zaposlene i da bi bio dužan da poštuje sva njihova prava i obaveze iz ugovora o radu.
– Poslodavac sledbenik dužan je da primjenjuje kolektivni ugovor prethodnika najmanje godinu dana od dana promjene poslodavca – naveo je Gomilanović.
Od prodaje Rudnika najveću korist će imati akcionari pljevaljskog preduzeća koji će inkasirati 33 miliona eura. Najviše novca dobiće A2A – 13 miliona, Vlada preko 10 miliona, a Aco Đukanović 3,8 miliona.

Izvor Dan

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles