24. Septembar 2017

Prilikom izgradnje zida i uređenja dvorišnog prostora Husein pašine džamije u Pljevljima došlo je do uništavanja kulturnog nasleđa koje je tu bilo prisutno preko 400 godina. 

Dio zida od Sahat kule do Šadrvana koje je tu od 1579 godine sada je uklonjen i tesani kamen je bačen na deponiju.

Drugi dio zida od Šadrvana lijevo do kuće za imam džamije kuće je bio još zanimljiviji. Čitav zid je bio sagrađen od cijelih ii polomljenih nišana sa tekstovima i ornamentima. Njih preko 100 komada je natovareno nakamion i bačeno na smeće.

Ono što je posebno zaboljelo vjernike u Pljevljima jeste da su mezarovi koji su se nalazali uz sami zid oskrnavljeni i kosti razbacani po deponiji!

Turska međunarodna agencija za saradnju i koordinacju (TIKA) finansira izgradnju novog zida oko dvoriša Husein pašine džamije u Pljevljima. Protokol o saradnji potpisali su predstavnici TIKE, Opštine Pljevlja, Islamske zajednice Crne Gore i Odbora Islamske zajednice Pljevlja.

Za završetak zida TIKA je opredijelila 150.000 eura.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles