21. Juli 2017

Image result for samir tandir

Ovogodišnji Ramazan u Prijepolju razlikovao se od nekih prethodnih po broju događaja koji su bili organizovani tokom ramazanskih dana.

Osim standardnih manifestacija sa duhovnim predznakom u organizaciji Islamske zajednice, ove godine imali smo i Ramazansku ligu u malom fudbalu u organizaciji Sportskog saveza opštine Prijepolje, koja je jedan od najvećih turnira u futsalu u ovom dijelu Sandžaka i Srbije, gdje je finalnu utakmicu pratilo više od 1500 gledalaca. Ovu ligu svakako je obilježila utakmica između reprezentacije Sarajeva i Prijepolja sa koje su sportisti poslali poruku pomirenja i saradnje između ova dva grada koji su simboli i sporta i kulturalizma.

U organizaciji Doma kulture upriličeno je „Ramazansko veče“ na kom su učestvovali eminentni umjetnici, interpretatori sevdalinki, recitatori… U Prijepoljskom muzeju organizovano je snimanje ramazanskog programa Sandžak TV u predivnom ambijentu begovske kuće na Čairu u kom su učestvovali predstavnici vjerskog i političkog života iz Prijepolja, kao i istaknuti sportski radnici iz Prijepolja i stručnjaci iz oblasti bošnjačke kulture.

Kruna svih spomenutih događaja je tradicionalna Bajramska akademija koja je organizovana drugog dana Bajrama u Velikoj sali Doma kulture, koja je bila mala da primi sve posjetioce koji su uživali u ovoj veličanstvenoj manifestaciji. Prepuna sala Doma kulture govorila je više od hiljadu riječi.

To je bila najbolja potvrda ispravnosti politike koju vodimo. Ove događaje namjerno naglašavam jer  BDZS nije samo obećao bolju infrastrukturu i ekonomiju, već i permanentni rad na polju kulture, sporta, obrazovanja, turizma…

U toku su javni pozivi za izgradnju preko 30 hiljada metara novih asfaltnih puteva u opštini Prijepolje, što će biti rezultat koji nikad niko nije ostvario. Uveliko se grade brojni putni pravci koji zbog zimske sezone nisu uspjeli da se realizuju u prethodnoj godini.

Položen je kamen temeljac za izgradnju osnovne škole u selu Kaćevo, raspisane su javne nabavke za kupovinu medicinske opreme za Dom zdravlja, jer je primarna zdravstvena zaštita prioritet aktuelne vlasti u Prijepolju. Raspisani su javni pozivi za izgradnju vodovoda u Hisardžiku, Ravnama i Jabuci. Od Vlade Republike Srbije su dobijena sredstva u iznosu preko 20 miliona dinara za izgradnju vodovoda u prigradskom naselju Luke. Konačno je osposobljena fabrika vode u Brodarevu za čije puštanje u rad se čeka dozvola Zavoda za javno zdravlje iz Užica.

Narednih mjeseci očekuje nas kompletna zamjena gradske rasvjete i ugradnja štedljive, a efikasnije led rasvete čime Prijepolje staje rame uz rame sa velikim evropskim gradovima. Također, u realizaciji je potpuna zamjena vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije, kao i ugradnja savremenih semafora. Ta investicija je bila neophodna jer su semafori na raskrsnici u Vakufu stari 40 godina, a na prilazima kod mosta u centru grada, koji je pušten u saobraćaj 2012. godine nikad nije ni izgrađen.

Prijepolje je već sad jedno veliko gradilište. Prijepolje raste. Nema povratska na staro!

Od bivšeg režima naslijedili smo dugove (JKP „LIM“ preko 100 miliona dinara, Dom kulture preko 5 milona dinara…), lošu kadrovsku politiku, lošu administarciju, opšti haos i javašluk, javne nabavke koje su služile za podmirivanje stranačkih prvaka.

To se više nikada neće ponoviti!

Po prvi put neće biti favorizovanja, poslove će dobijati kvalifikovane firme. Najvažnije je da građani budu zadovoljni i da se problem koji se rješava riješi jednom za svagda, a ne da se krpi i popravlja.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka, kao najjača bošnjačka stranka, ima ključnu ulogu u realizaciji ovih projekata. Mi nećemo praviti truhle kompromise, niti ćemo odustati od obećanja datih građanima. Na odgovorne pozicije smo postavili ljude koji su spremni da preuzmu odgovornost . Obećali smo jednu novu politiku i jednu novu kulturu ponašanja vlasti. U BDZS-u nema mjesta za bahate i nestručne, a svi koji dijele naš sistem vrijednosti i koji vlast doživljavaju kao sredstvo koje treba da služi građanima su dobrodošli.

Pred nama je veliki cilj koji ova generacija mora ostvariti!

Pokazali smo da samo autentični predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda mogu napraviti kompromis od kog korist mogu imati svi građani i Prijepolja, i Sandžaka, i Srbije.

 

Zamjenik predsjednika BDZ Sandžaka

Samir Tandir

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles