11. Januar 2018

Student engleskog i portugalskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu Samedin Rovčanin iz Prijepolja, koji je i osnivač omladinske organizacije “Mladi i talentovani”, od nedavno je postao omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama.

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela je Svjetski program akcije za mlade još 1995. godine, kojim je preporučeno da države članice u svoje zvanične delegacije uvrste predstavnike mladih. Srbija je ovu preporuku ispoštovala tek ove godine, kada je izabrala dvoje predstavnika – Teodoru Pavković iz Subotice i Samedina Rovčanina iz Prijepolja.

“Ja sam izabran na javnom konkursu koje je objavilo Udruženje za Ujedinjene nacije, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljnih poslova. Prijavilo se 400 kandidata. Uslovi su bili da ste student, da imate uspeh u nastavnim aktivnostima, da poznajete jedan strani jezik i da poznajete omladinsku politiku i sistem funkcionisanja Ujedinjenih nacija. Kandidati su neki otpadali, ja sam se nekako nalazio na tim novim listama, sve do posljednjeg intervjua, kada je nas šestoro prošlo. Dvoje je odabrano. U potpunoj nevjerici video sam da sam jedno od to dvoje ja”, kaže Samedin Rovčanin, omladinski delegat Srbije u UN.

Izabrani mladi predstavnici Srbije na sjednicama Ujedinjenih nacija zastupaće interese i predstavljati potrebe mladih u Srbiji.

Sredinom januara Samedin putuje u New York, gdje će predstavljati Srbiju na Ekosok forumu. Tema je siromaštvo, a on će govoriti o ekonomskim i socijalnim prilikama i položaju mladih u Srbiji.

Kako prenosi TV Forum, Rovčanin ističe da je prilika da predstavlja omladinu Srbije na svjetskom nivou najveća čast, ali da sa sobom nosi i veliku odgovornost. Dodaje da mu je ovo iskustvo izuzetno značajno za lični i profesionalni razvoj.

Opširnije u video prilogu:

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles