3. Mart 2017

Na pitanje novinara šta muftija Zukorlić u pregovorima traži od Vučića da ispuni, kako bi pozvao Bošnjake da glasaju za lidera SNS-a, Zukorlić je naglasio da to “mora biti konkretno rješavanje problema u Sandžaku, interesa i prava naroda koga predstavljam”. 

“1) Puna afirmacija prava Bošnjaka kako bi Bošnjaci mogli osjećati Srbiju kao svoju domovinu u kojoj bezbjedno i jednako pravno mogu živjeti i raditi.

2) Implementacija bosanskog jezika,

3) Zaštita kulturne baštine Bošnjaka,

4) Promjena odnosa javnog medijskog servisa prema Bošnjacima kao i na polju obrazovanja.

5) Također rješavanje problema Islamske zajednice jer osim lijepih riječi oni se ne rješavaju.

6) Rezultat povraćaja vakufske imovine je – nula, iako je zakon usvojen prije 11 godina.

7) Očekujem prestanak opstrukcije rada Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

8) Zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama je još uvijek na izrazitu štetu Bošnjaka.

9) Putna infrastruktura je na nivou prve polovine 20. vijeka”, kazao je Zukorlić.

“Mi smo koalicioni partneri sa SNS, pa je logično da u prvi plan stavljamo nastavak saradnje koja se ogleda i kroz predsjedničke izbore. To je varijanta ali uz jasan dogovor sa Vučićem, pa se ne može očekivati da se utrkujemo u „blanko“ podršci, već će ta podrška počivati na interesima Bošnjaka u Srbiji. To nije nikakav hir već je to profil glasača koji su nam dali povjerenje, a to nisu glasači koji se određuju usko interesno već koji vjeruju da smo mi kao stranka drugačiji od ostalih i da nećemo trgovati zbog ličnih ili partijskih interesa. Čak i kad bi ih pozvali da glasaju bez jasnog argumenta zašto da to učine, naši glasači nas ne bi poslušali”, rekao je Zukorlić.

Izvor: Vesti

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles