11. Februar 2017

chjtzuitol

Tutin – Migranti Srbiju ne vide kao krajnje odredište, ali su zbog trenutne situacije neki prinuđeni da borave u našoj zemlji. Avganistanac Hamidulah Hakimi krenuo je za Njemačku, ali je već pet mjeseci u Tutinu. Boravak u Srbiji organizovao je drugačije od većine migranata.

Tutinci kažu da je najbolji sok je kod Hamidulaha. Ne štedi na voću i povrću.

“Razmišljao sam šta mogu da radim. Doneo sam sto i kupio stari sokovnik. Počeo sam da prodajem”, kaže Hakimi.

Sok cijedi i na niskim temeraturama svojstvenim ovom dijelu Srbije. Kupaca poprilično. Cijena simbolična.

“Želim da učim. Radio sam u Avganistanu. Do 19. godine išao sam u školu, a zatim nakon četiri godine policijske akademije, radio godinu dana kao policajac”, navodi Hamidulah Hakimi.

Hamidulah tvrdi da je najtoplije primljen u Srbiji i to baš u Tutinu.

Pomogli su mu i članovi Kancelarije za mlade, ali i svi Tutinci. Nabavili su mu novi sokovnik, a često mu donesu i par kilograma voća.

“Osim zvaničnih institucija, raznih humanitarnih i nevladinih organizacija i sami građani su otpočetka bili uključeni”, navodi Fazila Ferizović iz Kancelarije za mlade.

Hamidulah je za pet mjeseci boravka u Tutinu postao jedan od omiljenih osoba Tutinaca. Međutim, od danas više neće moći da prodaje sokove, jer mu je to zabranila inspekcija.

(sandzaklive.rs)

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles