15. Juli 2017

Posljednjih 10 dana povećan je broj djece sa stomačnim tegobama uzrasta od 7 do 14 godina.  Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da je je ovo pojava, koja se inače dešava tokom ljeta, pa se savjetuje održavanje higijene ruku, kao i da vodimo računa kakvu hranu jedemo. Evidentirano je tri pacijenta, koja su zaražena salmonelom.

Prema riječima direktora Zavoda za javno zdravlje dr. Šefadila Spahića pojava zaraznih bolesti  tokom ljetnjih mjeseci je normalna . Posljednjih nekoliko dana povećan  je broj pacijenata  sa  gastrointestinalnih bolestima, gdje su uzročnici bakterije i virusi. Simptomi, koji su primjećeni  kod pacijenata  su mučnina, povraćanje sa učestalim stolicama, a u pojedinim situacijama javlja se u gušobolja sa povišenom temperaturom . Na dječijem odjeljenju zbrinuto je 20 pacijenata sa stomačnim tegobama. Načelnica dr. Vesna Hadžibegović Memić kaže da je sreća što virus traje kratko, te da pacijenti brzo reaguju na terapiju, dok teže podnose djeca sa hroničnim oboljenjima.

„Kada je dijete starije i nema više stolica dnevno i povišenu tjelesnu temperaturu, mogu da probaju sami sa probiticima i čajevima da zaustave proliv i povraćanje. Kada su djeca mlađa  i kada imaju više kašastih i tečnih stolica, tada se javljaju izabranim ljekarima, koji često moraju da hospitalizuju dijete kod nas“, kaže Hadžibegović Memić.

Visoke temperature pogoduju brzom razmnožavanju bakterija, koji izazivaju stomačne tegobe. Savjetuje se održavanje lične higijene i  ruku. Unošenje što više tečnosti i lake hrane supa i čorba, koje su termički obrađene, a treba izbjegavati roštilje i meso, koje nije dobrog kvaliteta. Hrana se u frižideru treba čuvati u adekvatnim posudama  i na odgovarajućoj temperaturi.  Treba da vodimo računa da dobro operemo voće i da kupujemo na mjestima, koja nisu do ulice.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles