12. Septembar 2017

Islamska zajednica u Crnoj Gori smatra neprimjerenom bilo kakvu najavu o vraćanju metalnog obilježja u obliku krsta na Sahat-kuli u Podgorici.

Reagujući na najave o vraćanju krsta na Sahat-kulu, iz Mešihata Islamske zajednice su saopštili da iskazuju najdublje poštovanje prema hrišćanskim i svim drugim simbolima monoteistčkih religija ali, kako kažu, “samo ako je to saobrazno i primjereno određenoj arhitekturi, njenom nastanku, svrsi ili namjeni”.

“Sahat kula u Podgorici, kao i one u Starom Baru, Ulcinju, Herceg Novom i Pljevljima – osmanlijsko i islamsko su nasljeđe u arhitektonskoj i kulturnoj baštini. Uz to, svaka od njih je vakuf – zadužbina dobrih i plemenitih muslimana, dobrotvora koji su svoj imetak dali za njihovu izgradnju. Sahat kula u Podgorici je vakuf, odnosno zadužbina porodice Osmanagića, i to Mehmet paše, i jedna je od brojnih vakufskih građevina koju su ostavili članovi ove ugledne podgoričke muslimanske porodice”, saopšteno je iz Islamske zajednice.

Navode da nijedna od sahat-kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje.

“Prekrštavanje Sahat kule u Podgorici novijeg je datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otimačine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i širom Crne Gore. Godinama su predstavnici Islamske zajednice upozoravali na ove činjenice, na potrebu vraćanja vakufa u prvobitno autentično stanje – skidanja obilježja krsta sa Sahat kule, ali i povratka mnogobrojnih građevina i zemljišta u vlasništvo Vakufa. Sa nevjericom smo pročitali u medjima da su visoki zvaničnici lokalne vlasti novi – stari izgled vakufa Sahat kule dogovarali sa čelništvom Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, potpuno zaobilazeći Islamsku zajednicu kao neposredno zainteresovanu stranu”, saopštio je Mešihat IZ.

Apeluju na nadležne da se prekine sa proizvodnjom ovakvih apsurdnih događaja, da se Sahat kuli vrati izvorni, autentični izgled i prekine sa vrijeđanjem osjećaja pripadnika islama u Podgorici i širom Crne Gore.

“Takođe, tražimo da se Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara o konzervatorskim uslovima sanacije dostavi na uvid javnosti, kako bi se izakulisne radnje i manipulacije izvele na čistac. Podsjećamo da je Islamska zajednica autohtona u Crnoj Gori i čini njeno viševjekovno društveno biće. Isto tako, mi imamo pravo i na svoj identitet i imovinu, bilo da je riječ o sahat- kulama, džamijama, česmama ili grobljima.

Nećemo dozvoliti njihovo dalje devastiranje, raskopavanje, uzurpaciju ili falsifikovanje identiteta”, navodi se u reagovanju.

(RTCG)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles