4. Septembar 2017

Poslije mnogo godina žeđi i patnje bez vode, a posebno ovoga leta, do zabitog sela Crvsko na Pešteru u opštini Sjenica konačno je – stigla voda, pa je oko 30 domaćinstava sa više od 2.000 grla ovaca i krupne stoke najzad odahnulo.

– Bili smo u velikoj nevolji, vode nismo imali ni leti, ni zimi, stoka nam je i bukvalno skapavala od žeđi, pretila nam je katastrofa – priča Radojica Jelić, žitelj ovog sela na granici Srbije i Crne Gore.

Zahvaljujući pomoći opštine Sjenica i velikoj angažovanosti predsednika opštine Hazba Mujovića, njegovog zamenika Miće Kaličanina i direktora seoskih vodovoda Raše Grbovića, cevima koje još nismo ukopali, jer za to nismo imali ni vremena ni novca, vodu smo doveli sa izvora Vrućak u mesnoj zajednici Bare, udaljenoj oko šest kilometara – ističe Aco Biočanin, odbornik iz Crvskog.

– Nismo više mogli da čekamo rekonstrukciju Pešterskog vodovoda na kome je Crvsko “poslednja stanica”, vodu smo, preko pašnjaka i šuma, doveli prečicom, da ljudi i stada ne crkavaju od žeđi. Sledi nam ukopavanje cevi, što će biti veliki posao, očekujemo i pomoć meštana – kaže Mića Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica koji je rukovodio celom “akcijom”.

Nažalost, još mnoga sela su nam žedna… Vode nema na jednom delu Trijebinja, u Biocima kod Karajukića Bunara, u selima na planini Giljevi… Dobili smo dve gumene cisterne, pa stočarima u pomoć priskačemo kamionima – dodaje Kaličanin.

REKONSTRUKCIJA

KOMPLETNO rešenje vodosnabdevanja žednog Peštera očekuje se za nekoliko godina kada bude rekonstruisan Pešterski vodovod koji, dužinom od oko 70 kilometara, prolazi kroz većinu sela na visoravni. Rekonstrukcija je počela sredstvima Vlade Srbije.

(novosti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles