7. Mart 2017

Među korisnicima narodnih kuhinja je mnogo višečlanih porodica

Na području Sandžaka svakodnevno se u dvije narodne kuhinje, jednoj Crvenog krsta i drugoj vakufskoj kuhinji, podijeli oko 6.000 obroka za najsiromašnije građane. Prema statističkim podacima svaki deseti građanin sa ovog područja koristi neki vid socijalne pomoći.

Najviše korisnika narodnih kuhinja je u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu gdje i vlada i najveća nezaposlenost. Među korisnicima mnogo je višečlanih porodica.

Radmila Jovanović iako ima 65 godina svaki dan dolazi po obrok za svoju višečlanu porodicu:

“Šta ću moram. Uzimam za dvanaest članova porodice. Niko ne radi. Znači nam je kad dobijemo ovo hljeba i supe. Jedemo. Šta ćemo.“

Po obrok dolazi i Makilda Gibović iz Priboja:

“Da mi nije ovog obroka ne bi imali šta da jedemo. Ja, muž i sin bez posla. Završio je školu a ne radi.“

Novi Pazar ima najviše korisnika u cijeloj Srbiji, njih 1.300. U Prijepolju je 350 korisnika i ovaj broj se godinama ne mijenja dok se u Sjenici koja je jedna od najsiromašnijih opština na ovom području broj korisnika iz godinu u godinu povećava kaže Elvira Hukić sekretar Crvenog krsta u ovoj opštini.

U 76 narodnih kuhinja Crvenog krsta na području Srbije dnevno se podijeli oko 35.000 obroka

“Svaki dan nezavisno od narodne kuhinje u projseku dolazi po dvoje, troje da traži hranu“, kaže Hukić.

U svim opštinama Sandžaka radi i vakufska kuhinja gdje se dnevno podijeli blizu 3.000 obroka. Ovakvoj situaciji doprinijela je armija nezaposlenih. U šest opština Sandžaka bez posla je 45.000 ljudi najviše u Novom Pazaru blizu 19.000.To je i razlog stalnog iseljavanja sa ovog područja.

“Mislim da ta migracija u ovoj Raškoj oblasti je najizraženija i to sa prostora Sjenice. Omladina, i bošnjačka i pravoslavna, masovno idu prema Sarajevu i prema drugim zapadnim zemljama. Neko odlazi zbog posla, neko zbog školovanja, uglavnom retko ko od njih se kasnije vraća ovde da živi, pa ostaju staračka domaćinstva kojima je pomoć neophodna“, pojašnjava direktor Centra za socijalni rad u Sjenici Novak Dumić.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles