4. April 2018

Prošlo je tri ipo godine od uvođenja nastave na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u sandžačkim gradovima u Srbiji, kada su Bošnjaci ostvarili ovo zakonom garantovano pravo.

Nastavu na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, i Sjenici, gdje Bošnjaci čine oko 87% stanovništva, pohađa 14.545 učenika, odnosno oko 60% od ukupnog broja ovdašnjih školaraca.

Ovo su rezultati na osnovu statistike za prošlu godinu. Rezultati nam govore da je prošle godine svako treće bošnjačko dijete bojkotovalo bošnjačku nastavu i opredjeljivalo se za srpsku nastavu.

Ove školske godine je evidentno u svim školama u sjevernom Sandžaku dodatni pad interesovanja za nastavu na bosanskom jeziku.

Površnom analizom po školama u Novom Pazaru se dolazi do zaključka da je rezultat skoro spao na 50%-50%.

Rukovodstvo BNV-a, koje vodi ovaj organ već 28 godina je posljednje u Srbiji uvelo nastavu na bosanskom jeziku, pod pritiskom opozicije iz BKZ-a na čelu sa Muftijom Zukorlićem.

Nagli pad interesovanja za bošnjačko obrazovanje u Sandžaku treba tražiti u retrogradnoj, koruptivnoj i neodgovornoj nacionalnoj politici koju vodi predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin.

Udžbenici su ispod standarda. Nisu besplatni. 80% novca BNV-a se troši na putne troškove i plate, umjesto da se ulaže u razvoj bošnjačkog obrazovanja.

Zatim, korupcija u zapošljavanju nastavnika. Nastavnici koje je angažirao BNV su u velikom broju slučajeva ispodprosječni. Što je glavni argument roditeljima koji se opredjeljuju za nastavu na srpskom jeziku i srpskoj kulturi.

Bošnjačka djeca koja pohađaju nastavu na srpskom su dobrovoljno izložena asimilaciji i pokrštavanju.

Ona su obavezna da uče antimuslimansku književnost iz srpskog jezika, da pjevaju crkvene pjesme iz muzičkog, slikaju crkve iz likovnog i uče nacionalističku historiju i geografiju.

Nakon 28 godina Ugljaninove vlasti u BNV-u, vrijeme je za promjene.

Facebook Comments

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles