25. April 2018

Dugo su žitelji pešterskog sela Dolići čekali na asfaltni put, i konačno su ga dočekali prošle jeseni. Iako sada znatno brže i lakše svojim vozilima i zapregama stižu do svojih kuća, mnogi od njih zovu medije i žale se da su izigrani i da nisu dobili put kakvom su se nadali. Kolovoz je, kažu, preuzak, kao pješačka staza, i uz sve to, već tokom prve zime na više mjesta je popustio, pišu “Novosti”.

“Put je toliko uzak da kad se sretnu dva putnička vozila, jedno mora da se skloni, obično u blato, a dešava se i da se zaglavi, pa onaj drugi mora da ga izvlači. A tek kad se sretnu kamion i autobus… Ne znamo zašto su nam opštinari, ako su već odlučili da nam pomognu, gradili ovako uzan put, vjerovatno se štedilo na materijalu i novcu. Prošla je samo jedna zima, a već su se pojavile prve rupe. Daj Bože da asfalt izdrži pet godina”, ističe se u pismu koje je dopisništvu “Novosti” u Novom Pazaru poslala grupa žitelja Dolića.

Zanimljivo je da je put Karajukića Bunari – Dolići, u dužini od šest i po kilometara, kompletno nasuo i pripremio za asfaltiralje Numan Nuce Bajramović, poznati graditelj u Rusiji, koji je za ove radove iz svog džepa izdvojio 120.000 eura. On u Dolićima ima veliku farmu goveda. Želio je da pomogne mještanima, ali i da asfalt stigne i do njegove farme, od centra sela udaljene tri kilometra. Međutim, put je stigao samo do prodavnice u centru sela.

“Trasa koju je nasuo Bajramović je “po propisu” i više nego duplo je šira od širine asfalta koji je postavljan sredinom puta. Naokolo je nabačen nekakav sloj šuta, koji se zimi često raskalja. Zašto asfalt nije pratio širinu nasutog kolovoza?”, pitaju se mještani Dolića.

Predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović kaže da je lokalna samouprava uradila samo šest i po kilometara puta do Dolića, čija je širina tri i po metra.

“Zbog male frekvencije saobraćaja, a i da bi uštedili novac za puteve do nekih drugih sela, odlučili smo se za ovu širinu. Bolje je da put stigne do svih djelova Peštera, makar i uži, nego da uopšte ne stigne ili da se čeka godinama”, ističe prvi čovjek Sjenice, i dodaje da je asfaltiranje puta Karajukića Bunari – Dolići koštalo 40 miliona dinara.

Ista širina asfaltnog kolovoza je i na putevima do nekih drugih pešterskih sela, Dunišića i Žitnića, na primjer, i nema nikakvih problema, niti se mještani žale. Slične širine su i seoski putevi širom Srbije. Oko asfalta su široke bankine. Ako i naiđu dva veća vozila, jedno se malo skloni i svi prođu bez problema. Asfaltiraćemo uskoro i tri kilometra puta do farme Numana Bajramovića. Naš cilj je da sa skromnim budžetom stignemo i do najzabitijih sela i zaustavimo seobe koje poprimaju ozbiljne razmjere”, dodaje Mujović.

Neki od mještana Dolića tvrde da su dali novac za izgradnju puta i da ne znaju koliko je prikupljeno i gdje su njihove pare završile.

“Niko iz opštine nije nikada s mještanima Dolića razgovarao o prikupljanju novca za put, niti je uz naše znanje i odobrenje prikupljan bilo kakav novac. Da li je neko prikupljao pare ili nije, ne znam, nadam se da će to utvrditi nadležni državni organi, ali znam da je opština uradila put, kompletno ga platili i da iz Dolića u opštinu niko nije donio ni dinara”, objašnjava Mujović.

(Novosti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles