9. Oktobar 2017

Prema našim saznanjima, krajem januara 2017. godine mješovita delegacija SDA Sandžaka i paravjerske tvorevine, koju su činili narodni poslanik Enis Imamović, pararejs Sead Nasufović i aktivista SDA i paravjerske tvorevine dr. Muhamed Mujdragić, boravila je nekoliko dana u Iranu.

Tokom boravka sreli u se sa šijskim vođama zaduženim za Evropu i Balkan i dogovorili saradnju prema kojoj će šije finansirati paravjersku tvorevinu, a ista će zauzvrat biti njihova ispostava i širiti šizam u Sandžaku, Srbiji i na Balkanu.

Od tog perioda do danas glavni izvor finasija paravjerske tvorevine jesu uplate iranskih organizacija za širenje šizma, jer su im davanja iz budžeta Republike Srbije od ulaska BDZ-a u Parlament znatno uskraćena, fonodovi na koje ih je SPC ukačila sve tanji, pomoć od Gulenista nakon neuspjelog puča u Turskoj, na koje su se najviše naslanjali, sve manja i ne može zadovoljiti njihove lične apetite.

Naši izvori navode da je vrlo moguće da je po istom modelu i SDA Sandžaka postala partner širenju šijskog i iranskog uticaja u Sandžaku, Srbiji i na Balkanu, obzirom na učešće Imamovića u ovoj delegaciji i susreta sa više šijskih zvaničnika. 

Poznavaoce prilika ovo nimalo ne čudi, obzirom na sveprisutnu kampanju širenja šizma koja je u Bosni već nekoliko godina transparentna, dok u Sandžaku tek u novije vrijeme posredstvom paravjerske tvorevine i uz podrške SDA Sandžaka pokušava da ozbiljnije prodrije. Tome u prilog idu i činjenice da isti u paraobrazovnim institucijama imaju više predmeta o sufizmu i slično posredstvom kojih suptilno učenicima približavaju šizam.

Bošnjaci Sandžaka su tradicionalno hanefije i šizam na našim prostorima nikada nije imao korijene, zato je namjera finansijera da to promijeni, dok čelnici SDA i paravjerske tvorevine u tome vide priliku da, pored ličnog ubjeđenja pojedinaca iz svojih redova, i dodatno profitiraju.

Šijska delegacija ‘Ibn Sina’ iz Sarajeva u posjeti Ugljaninu

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles