13. Septembar 2017

Slikovni rezultat za Ostati ili otići?

Nekada davno, roditelji su govorili djeci: „Sine, završi školu, zanat, fakultet, nađi posao“. Smatralo se da je posao jednostavno naći, samo ako to želiš. Nakon škole, zanata, fakulteta, sljedeća stepenica u životu mlade osobe bila je ženidba ili udaja.

Danas je nešto drugačije. Sve veći broj mladih ima visoko obrazovanje i sve teže dolaze do posla, a bez toga i mogućnosti rješavanja stambenog pitanja sve je manji broj onih koji se odlučuju na brak.

 Ovakvo stanje je promijenilo odnos mladih prema školovanju.  -Oče, koja je razlika između besplatno i džaba? – pita sin, a otac odgovara: -Vidiš sine, ti ideš u školu besplatno, ali džaba!

Ovo je šala koju bi trebalo ostaviti po strani, itekako je mogueće  u Bosni i Hercegovini, Sandžaku,  završiti fakultet s obzirom na neusklađenost upisnih kvota na fakultetima i potreba na tržištu rada.

Mladi se danas pitaju: Otići, pa sanjati rodno mjesto ili: ostati, pa sanjati radno mjesto! Od rođenja nas uče da vjerujemo da je prirodno da svijet napreduje da bi nove generacije živjele bolji i lagodniji život od svojih prethodnika. Sada znamo da nije tako.

Nezaposlenost mladih jedan je od prioriteta za rješavanje u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, a i u Evropskoj uniji. Više od 50% mladih u Bosni i Hercegovini, Sandžaku su bez zaposlenja. Ključni problemi u Bosni i Hercegovini, a i u Sandžaku su izrazita neaktivnost (više od 50% mladih ljudi je ekonomski neaktivno – nema posao, niti ga traži) i dugotrajna nezaposlenost, pri čemu više od 50% mladih ne mogu doći do zaposlenja duže od godinu dana.

Poslodavcima je danas vrlo važna proaktivnost i edukcija kod budućih zaposlenika. Oko 90% poslodavaca očekuje kod zaposlenika proaktivnost, njih 60% bi željelo da njihovi zaposlenici imaju bolje komunikacije i prezentcijske vještine te 50% poslodavaca očekuje od svojih djelatnika da imaju sposobnost vođenja projekata.

Uz sve mnogobrojne nedostatke u Bosni i Hercegovini, Sandžaku  nedostaju jaki i dobro organizovani „Forumi mladih“ koji bi bili svjesni nezavidne situacije tražitelja zaposlenja, koji bi organizovali „radionice“ slične onima koje postoje u nekim državama Evropske unije.

Mnogi u BiH, Sandžaku  su mišljenja: To nam ne treba, jer nismo još ni blizu EU!

Te „ radionice“ su kreirane kao podrška nezaposlenim osobama, onima kojima prijeti gubitak zaposlenja kao i onima koji žele promijeniti posao. „Radionice“ su namjenjene osobama koje se žele uključiti u svijet rada, aktivno istražiti poslovne mogućnosti i započeti karijeru. Osmišljene su za ljude različitih dobi i kvalifikacija, te raznolikog radnog i životnog iskustva.

Programi „radionica“ su usmjereni otkrivanju polaznikovih pozitivnih strana u svijetu rada i osvježavanja onoga što je još potrebno naučiti u životu da bi se lakše našao željeni posao. „Radionice“ iznose podatke o najbitnijim informacijama pri traženju posla – radnoj uspješnosti.

One, racionalno gledajući, isključuju sve druge osobine osim toga da osobe dobro rade svoje poslove. To znači da pri zapošljavanju nebi trabala biti važna dob, nacionalnost, spol i dr., već koje kvalifikacije posjedujete i kako raditi posao. Kandidati i kandidatinje za neko radno mjesto mogu se razlikovati u tome koliko su kvalificirani, spremni učiti, koliko su sposobni te, prema motiviranosti, za određeni posao. Na „radionicama“ se stiču vještine i znanja kako što kvalitetnije tražiti posao i donositi odluke o svome profesionalnom životu. Nakon završenog programa, odgovornost za svoj život i dalje je u polazniku edukacije, koji treba sam odgovoriti – hoće li biti aktivan i boriti se za sebe ili biti pasivan. Kroz edukaciju, polaznici su naučili kako se zbližiti s drugim tražiteljima posla i kako mogu postati jedni drugima podrška u potrazi za poslom.

Za kraj dva citata:

„Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.“ (Sri Chinmoy)

„Najvažniji rezultat obrazovanja jest upoznavanje samog sebe.“ (F. Sagan).

autor: Mehmed Meša Delić 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles