8. August 2017

Резултат слика за zbog ujeda zmije

Od maja do danas osam pacijenata javilo se novopazarskom Infektivnom odjeljenju sa ujedom zmije.  Ljekari savjetuju da se građani, koji rade na polju, zaštite odgovarajućom opremom, a kada do ujeda zmija dođe neophodno je hitno javljanje ljekaru.

Od ukupno osam, petoro pacijenata zbrinuto je zbog ujeda zmije otrovnice, a kod nas su uglavnom prisutne poskok i šarka. Dr. Husein Bušat kaže da zbog tropskih temperatura sada posebno mora da se vodi računa.

„Četiri pacijenta su hospitalizovana zbog ujeda zmije, dok je jedan zbog radova na Infektivnom odjeljenju prebačen u Kraljevo. Veći broj zmija ima u poljima, ali naši poljoprivrednici ne vode računa i bez zaštite rade na svom imanju. Sada kada je toplo one izlaze na površinu, pa je oprez preporučljiv, jer zmija ujeda u samoodbrani kada misli da je ugrožena“, kaže Bušat.

U Srbiji su otrovnice rijetke, ali ipak treba znati kako se pravilno postupa u slučaju ujeda zmije.

„Američko istraživanje kaže da poveska iznad ujeda zmije, kako je to bilo ranije nije potrebna. Kada do ujeda zmije dođe građani se obavezno moraju javiti ljekaru što je prije moguće, kako bi se dala odgovarajuća terapija“, dodaje Bušat.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone



Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles