18. August 2017

Bošnjačko nacionalno vijeće, na čijem čelu se nalazi Sulejman Ugljanin, obilježiće 100 godina od donošenja Sjeničke deklaracije.

Naime, spomenuto Vijeće (BNV) raspisalo je dva konkursa – za učešće na međunarodnom skupu “Društveno-politički, pravni i historijski značaj Sjeničke konferencije” te za muzičku numeru inspirisanu Sjeničkom deklaracijom.

U pozivu se navodi da je “Sjenička konferencija istorijski događaj koji ima izuzetnu važnost u borbi sandžačkih Bošnjaka za opstanak i ostvarenje svojih prava”, piše “Blic”.

Spomenuta konferencija, kojoj su prisustvovali predstavnici 12 srezova i gradova iz sastava Srbije i Crne Gore, održana je 8. i 25. augusta 1917., a glavna tema na njoj bio je status i uređenje Sandžaka.

Privatna arhiva Damir Gruda

Predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocijenio je da Sulejman Ugljanin zloupotrebljava funkciju i nanosi štetu bošnjačkom narodu.

On je dodao da je posebno opasno što Ugljanin namjerom da obilježi godišnjicu Sjeničke deklaracije želi da podsjeti na odvajanje dijela teritorije ne samo Srbije nego i Crne Gore, piše “Alo!”.

“Taj čovjek nas stalno vraća u prošlost. Taj čovjek svojim postupcima odvraća svakog potencijalnog investitora u Sandžak. Taj čovjek upravo zloupotrebljavajući funkciju nanosi veliku štetu bošnjačkom narodu i sramoti instituciju BNV”, ocijenio je Omerović.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles