5. August 2017

Sporna pitanja u vezi sa udžbenicima na bosanskom jeziku moraju da riješe Ministarstvo prosvjete i Bošnjačko nacionalno vijeće, jer Skupština Srbije ne može da bude arbitar u nečemu što nije njen posao, poručuje predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

“Nemojte za poslove koje niste u stanju da riješite, a koje vam je poverio zakon i država Srbija, da vraćate u dvorište Skupštine Srbije”, rekao je Omerović za Tanjug, povodom sastanka predstavnika Ministarstva prosvjete i BNV posle kojeg je saopšteno da je, između ostalog, dogovoreno da se određeni sporni termini u udžbenicima rješavaju uz pomoć viših instanci – Skupštine Srbije i Vlade Srbije.

Očigledno su, kaže Omerović, sporne one formulacije koje imaju veze sa historijskim i geografskim tumačenjima.

“Naprosto, pojam Sandžak koji koriste Bošnjaci u tom dijelu Srbije nije u skladu sa onim kako predstavnici Ministarstva prosvjete smatraju ili kako to nazivaju većinski stanovnici tog prostora – Raška oblast. S druge strane, imamo historijska tumačenja određenih događaja koja su se dešavala na prostoru nekad zajedničke države SFRJ. To je problem koji mora da se rješava na relaciji BNV i Ministarstvo prosvjete”, kaže Omerović.

Navodi da informacije koje dolaze do njega kao predsjednika odbora da Skupština Srbije sad treba da bude nekakav arbitar u nečemu što nije njen posao je sa jedne strane i neodgovorno, a s druge strane “bacanje vrućeg krompira iz sopstvenih ruku”.

Objasnio je da je Skupština Srbije donijela određene zakona, da prije svega kontroliše kako se oni sprovode i da je odgovornost za njihovo nesporovođenje u “nekom drugom dvorištu”.

“Šta može Skupština da uradi? Dakle, riješite problem, dogovorite se, nađite rješenje koje je adekvatno i koje zadovoljava interese i bošnjačkog naroda i Ministarstva prosvjete”, rekao je Omerović.

Dodao je da je Zavod za izdavanje udžbenika tu najmanje problematičan jer naprosto štampa knjige onako kako se dogovore Ministarstvo prosvjete i, u ovom slučaju, BNV.

Najavio je da će pitanje udžbenika biti tema kojom će se Odbor baviti pred početak nove školske godine jer se tada očekuje izvještaj Ministarstva prosvjete.

(Tanjug)

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles