26. Juli 2017

Резултат слика за Registarske tablice ubuduće bez Č, Ć, Š, Ž, Y i W,

Registarske tablice ubuduće će biti bez suglasnika Č, Ć, Š, Ž, Đ i slova koja ne pripadaju srpskom pismu – Y i W, a slovo X ostaje.

Posljednjim izmjenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, izbacuju se ova slova sa dijakritičkim znacima koja su posebno nervirala vozače i zadavala im probleme, posebno pri plaćanju parkiranja.

– Odredbe člana 5, 7, 8 ,9 i 10 Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom djelu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na  registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor – navode iz MUP-a i napominju da se ova odluka o slovnom djelu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo.

Sadašnje tablice sa Š i Đ važe do isteka roka

Kako dodaju, navedena izmjena znači da će se ubuduće za navedene vrste vozila izrađivati i izdavati registarske tablice koje u registarskoj oznaci ne sadrže navedena slova.

– Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ,  ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamjenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate – objašnjavaju iz MUP-a.

Dobra vijest: Tablice važe devet godina

Interesantno je da iz novog pravilnika, objavljenom u Službenom glasniku 21. jula 2017. godine, nije izuzeto X, koje će se i dalje nalaziti na novim tablicama.

Izmijenjen je i čan 29, gdje se umjesto reci sedam nalazi devet, te se pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dvije godine.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles